Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Sutra počinje kulturna manifestacija “Ikre” u Kalesiji: Tribine, promocije, okrugli sto…

Sutra počinje kulturna manifestacija “Ikre” u Kalesiji: Tribine, promocije, okrugli sto…

ikre-212x300Otvaranjem školske biblioteke u OŠ Kalesija i organizacijom tribine „Knjiga i biblioteka u savremenom dobu“, u Kalesiji, u petak, u 14,00 sati, počinje 20. kulturna manifestacija „Ikre“, kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige. Na tribini će govoriti književnik Hadžem Hajdarević, doc. dr. Edin Jahić, direktor NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr.sc. Enisa Žunić, rukovodilac Službe za matične poslove i razvoj bibliotekarstva NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, i Fahrudin Sinanović, predsjednik Društva bibliotekara TK-a.

Uz Gradsku biblioteku Kalesija i BZK Preporod Kalesija, kao suorganizator tribine pojavljuje se i nedavno osnovano Društvo bibliotekara Tuzlanskog kantona.

Nastavak manifestacije „Ikre“ je u utorak, u 14,00 sati, za kada je zakazana promocija knjige „Znakovlje vremena saračkog insana“ autora Envera ef. Alića, glavnog imama MIZ Kalesija. Osim autora, o knjizi će govoriti i Osman Halilović.

U programu obilježavanja mjeseca knjige predviđena je i promocija sabranih djela Alije Musića, a štampat će se i zajednička zbirka priča, odabranih priča sa dva literarna natječaja pod nazivom „Zavičajna priča“ kojeg je raspisala Gradska biblioteka Kalesija. Svi sadržaji odvijat će se u prostorijama Gradske biblioteke.

Također, u kalesijskim džamijama će i ovog i(li) narednog petka hutbe biti posvećene knjizi, čitanju i obavezi učenja muslimana. Predviđeno je i održavanje okruglog stola „Čitanje i razumijevanje Kur'ana“, na kojem će govoriti Enver ef. Alić, hfz. Husejn ef. Smajić, Bilal ef. Husić, Muharem ef. Mešanović – Vahidin, Amir ef. Sakić, Nevres ef. Fatić, Enes ef. Habibović, Mirsad ef. Sakić i Enes ef. Sakić.

ibrisimovic na mojoj promociji
– Velika je stvar ustrajavati 20 godina sa jednom ovako vrijednom manifestacijom, koja je poznata širom BiH. Već duže vrijeme manifestacija „Ikre“ je prepoznata kao manifestacija od kantonalnog značaja. I ovoga puta smo se potrudili da ponudimo kvalitetne sadržaje, kazao je direktor Gradske biblioteke Mehmed Hodžić.
Edin Jahić, direktor NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Mehmed Hodžić, direktor Gradske biblioteke, i Fahrudin Sinanović, predsjednik Društva bibliotekara TK-a, uručit će direktorima kalesijskih škola nekoliko knjiga.

Pokrovitelji manifestacije su Vlada TK-a i Općina Kalesija.

About redakcija novina

Scroll To Top