Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Turski privrednici obišli kalesijske gigante Unis Tok i Lafat komerc

Turski privrednici obišli kalesijske gigante Unis Tok i Lafat komerc

Četrdeset i pet turskih privrednika okupljenih oko Tursko-Bosanskohercegovačkog udruženja privrednika posjetilo je danas dvije kalesijske firme, gdje su sa predstavnicima razgovarali o saradnji, odnosno poslovnim vezama.

Prvo su privrednici iz Turske obišli Unis Tok gdje ih je direktor Mensur Hukić upoznao sa procesom proizvodnje u ovoj firmi.

unis

“Pa mi smo iznenađeni svime onim što smo vidjeli ovdje. Direktor Hukić nam je predstavio Unis Tok i mi ćemo ono što smo ovdje čuli ponijegti u Tursku. Nadam se da ćemo uspostaviti saradnju sa ovom firmom i da ćemo sarađivati. Za njih ima mjesta na tržištu naše zemlje, jer sada rade za najpoznatije brendove”, govori za NTV Abdurrahman Uvak predsjednik udruženja privrednika iz Turske.

Zadovoljan posjetom bio je i direktor Mensur Hukić koji ističe da će ova posjeta pomoći u otvaranju novih poznanstava, a sigurno i proširenje proizvodnje, samim tim i povećanje broja uposlenih.

Najviše interesovanja privrednici su iskazali za lančanike većih promjera s obzirom da u Turskoj toga nema, ali su također iznenađeni načinom kovanja i poslovnim uspjehom ove firme.

unis

Nakon Unis Toka, privrednici na čelu sa ministrom za razvoj i poduzetništvo Nerminom Hodžićem obišli su i Lafat komerc gdje su se upoznali sa kotlovima na pelet, te sa proizvodnjom dijelova za bagere.

Turski privrednici su ostali zapanjeni činjenicom da ova firma izvozi oko 70 posto svojih proizvoda te da godišnje proizvode oko 13.000 kotlova koji su našli tržište u gotovo svim zemljama Evropske unije.

“Pa mnogi ostanu iznenađeni kada saznaju šta je ono što mi radimo. Nadamo se da će ova posjeta “uroditi plodom”, odnosno da će naši kotlovi se naći uskoro i na tržištu Turske što bi za nas značilo mnogo”, istakao je Eldin Brkić menadžer prodaje u firmi Lafat komerc.

lafat

On se zahvalio i ministru koji je uložio napore da Turci baš posjete Lafat jer uistinu imaju šta za pokazati.

“Pa meni je čast kada imamo šta prikazati ovim privrednicima. Firme Unis Tok i Lafat zaslužuju da ih obilaze mnogi i one su pravi predstavnici ne samo našeg kantona nego i BiH”, kazao nam je ministar Nermin Hodžić.

Predstavnici Tuskih privrednika su najavili da će u narednom periodu pozvati i privrednike iz TK u posjetu Turskoj a svakako među njima će biti i mjesta za predstavnike ovih kalesijskih firmi i ubjeđeni su da će se uspostaviti saradnja sa njima.

Prvenstveno posjeta privrednika iz Turske ima za cilj da se uspostavi saradnja između ove dvije države jer Turska želi ulagati u BiH, a naišli su na dobru saradnju upravo u našem kantonu.

About redakcija novina

Scroll To Top