Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Memorijalnom centru u Kalesiji Gornjoj jučer proučena dova povodom izgradnje spomen sobe

U Memorijalnom centru u Kalesiji Gornjoj jučer proučena dova povodom izgradnje spomen sobe

Učenjem dove u Memorijalnom centru u Kalesiji Gornjoj jučer je obilježena izgradnja spomen sobe u sklopu ovog centra. Ovom događaju prisustvovali su Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić, vlasnik kompanije UNIS TOK i budući načelnik Sead Džafić, vijećnici Nezavisne liste Sead Džafić koji su izborili mandat u OV Kalesija i vijećnik Stranke demokratske akcije Senad Šmigalović.

0002013

Udruženje porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik u saradnji sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice na čijem čelu se nalazi Edin Ramić, započeli su projekat na izgradnji spomen sobe u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji. Riječ je o projektu u vrijednosti od 120.000 KM. U završenom objektu bit će smještena spomen soba i soba za prikazivanje dokumentarnih filmova o genocidu koji se dogodio nad Bošnjaci na ovim prostorima.

-“Mi smo imali raspisan tender od strane ministarstva na čijem je čelu gospodin Edin Ramić koji je odobrio sredstva za igradnju ovog pratećeg objekta. Upriličili smo ovo danas po našim vjerskim običajima, svaki objekat treba da se kurbani, ozvaniči, da se prouči dova i Fatihe. Drago mi je da je danas među nama i budući načelnik općine Kalesija, koji će predvoditi u ovom mandatu jer ipak mi kao porodice i Udruženje imamo veliku zahvalnost za sve ljude i strukture općine Kalesija”, kazao je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik.

0002010

Sead Džafić, vlasnik kompanije UNIS TOK i budući načelnik općine kazao je da će se dobra saradnja između naše općine i Memorijalnog centra nastaviti i u budućnosti.

-“Koliko ja znam Općina je u ranijem periodu dodijelila zemljište za ovaj kompleks i u nekom dijelu je učestvovala i u ovom objektu. Naravno da ću se ja kao budući načelnik odazvati svim njihovim pozivima, uradit ćemo sve da ovi naši šehidi, naši poginuli sugrađani bar dostojanstveno počivaju u miru”, istakao je Džafić.

0002006

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić naglasio je i da će u budućem periodu ovo Ministarstvo pružiti svoju podršku Udruženju porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik i naravno izgradnji Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji.

-“Također i ranije su moji prethodnici učestvovali u izgradnji objekata koji su vezani za Memorijalni centar a mi smo sada ove godine finansirali izgradnju također objekta koji je vezan za Memorijalni centar, koji će služiti edukaciji generacija koje dolaze iza nas, da čuvaju sjećanje na sve ono što se dešavalo na ovim prostorijama”, poručio je Ramić.

0002017

Grubi radovi na ovom objektu odnosno spomen sobi, trebali bi biti završeni do početka zimskog godišnjeg doba, a Grahić se nada kako će finansijska sredstva biti obezbijeđena i za fine radove.

 

About redakcija novina

Scroll To Top