Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Akcijom na fejsbuku kupili kravu za povratničku porodicu

Akcijom na fejsbuku kupili kravu za povratničku porodicu

Da se društvena mreža fejsbuk može koristiti i za vrlo korisne stvari, najbolje je pokazala akcija kalesijskog udruženja „Korak“. Naime, za samo nekoliko dana uz pomoć fejsbuka prikupljeno je 3348,10 KM za kupovinu krave povratničkoj porodici Alić iz Mahale, općina Osmaci.

Od prikupljenog novca kupljena je krava za 2.650,00 KM, 100 bala sijena za 250 KM i druge stočne hrane je kupljeno za 100 KM. Od preostalog novca će se kupiti još stočne hrana i još 100 bala sijena, kako bi imali čime da hrane kravu do maja mjeseca. Krava je već predata porodici Alić.12299551_10207126165728479_696419472_o

Ramo Milkunić, koji se bavi prevozom, besplatno je dovezao kravu ovoj povratničkoj prodici. Već sutradan Alići su uspjeli prodati određenu količinu mlijeka. U akciji su učestvovali i mnogi Bošnaci iz dijaspore Muharem Čanić, Jusuf Bećirović, Sakib Jahić (Švicarska), Mirsad Subašić (Italija), Faruk Jakić (Danska), Jasmin Smajlović, Jasmin Fazlić, Fuad i Jasmina, Nedžad Imamović (Njemačka), Kemal Duraković (Holandija), Muhamed Mahmutović i Aldin Subašić (Švedska)…

Svoj doprinos dao je i ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević. Odazvale su se i novinarke Amanda Karcić Nalo i Mediha Mustafić – Smajić. Uključili su se i Kadir Hajdarević, Amela Salkić, Haris ef. Mustajbašić, braća Zlatan i Oro Ibrišimović, Mirsad Šljivić, Ibrahim Pezić, Admir Kulić, Adnan Ferhatbegović, Armin Hodžić, Amela Delić, Mersudin Umihanić, Izeta Kudić, Sanel Hodžić, hfz. Husejn ef. Smajić, Enver Baručić, Almir Sinanović, Lejla Sinanović, Mustafa Isaković, Halid Bećić, Dino Pjanić, Refik Pjanić, Muhamed Hukić, Haris Biočić, Sena, Jahja, Senad i Amra Karić, A.Nišić, Samir Halilović, A. Avdić, A. Subašić, A.Mešić, Fehim Hurić, S. Šehić, M. Huremović, Asmir Murić, Remzija Kržaliž Begić…12314976_10207126165328469_1913332207_oBilo je i onih koji, ni nakon insistiranja organizatora, nisu željeli da se spominje njihovo ime. U akciji su učestvovali i jedan student i jedna učenica osnovne škole, koji su od svog džeparca odvojili dio novca kako bi dali prilog za kupovinu krave.

– I ova akcija je pokazala da ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći. Najvažnije je da se svi uvjere da je sve odrađeno transparentno i da je pomoć došla u prave ruke. Ovaj način pomaganja, kada nekoj porodici omogućimo da sama sebi zarađuje, najbolji je način pomaganja. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u akciji, kazao je Senad Salihović, član „Koraka“ i pokretač ove akcije.

Akciju su podržala i udruženja „Prosvjetitelj“ Srebrenica (tim iz Luksemburga) i „Sumejja“ Kalesija. Kompletan izvještaj, sa svim imenima i iznosima novca, može se pogledati u udruženju „Korak“.

– Ovo je bila samo jedna od mnogih akcija koje je udruženje “Korak” organizovalo. Ovakvih akcija će biti ponovo u budućnosti, jer je “Korak” tu kako bi pomogao onima kojima je zaista pomoć potrebna, rekao je Edis Mešić, sekretar Udruženja.

About redakcija novina

Scroll To Top