Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Djeca sa posebnim potrebama družila se sa učenicima OŠ “Rainci Gornji”

Djeca sa posebnim potrebama družila se sa učenicima OŠ “Rainci Gornji”

Učenici OŠ “Rainci Gornji” i članovi Udruženja “Osmijeh nade” u sali ove škole danas su sa Kadom Delić – Selimović imali “čas” fizičke aktivnosti. Cilj projekta, o kojem je za našu televiziju govorila izvršna direktorica Specijalne olimpijade i direktorica atletskog kluba “Sloboda Tehnograd”, jeste inkluzija djece sa ili bez invaliditeta, odnosno, uključivanje svakog djeteta u sportske aktivnosti i bavljenje sportom.

zok-bosna-gracanica011

-“Ne možemo svi biti vrhunski sportaši, ali se svako može baviti sportom. Treba svakom djetetu omogućiti da bude fizički aktivno. Prvoshodan cilj je upravo dječija atletika na takav način koji je integrisan sa ovim drugim dijelom Specijalne olimpijade. Cilj je djecu od dvije do sedam godina uključiti u sportske aktivnosti”, ističe Delić – Selimović.

Projekti se realizuju uz pomoć Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona i Ministarstva rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona. Kada Delić Selimović će u narednom periodu da posjeti 88 osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona, kako bi što veći broj djece uključila u ove projekte.

-“Nekad čovjek razmišlja šta je to ustvari razlog što mi pokušavamo svoje dijete izolovati iz sredine, zbog samog nepoznavanja značaja te Specijalne olimpijade i neupućivanje roditelja u mogućnosti šta  je to što Specijalna olimpijada pruža govoreći prvoshodno o tom sportskom dijelu uključivanja u lokalnu zajednicu, egzistencijalnim pokazateljima koji će unaprijediti njihov sami zdravstveni status, poboljšati njihove motoričke i funkcionalne sposobnosti”, naglašava Kada.

Specijalna olimpijada je svjetski pokret koji je ponuđen Bosni i Hercegovini da se zajedno sa roditeljima, djecom, vaspitačima i volonterima sprovodi. Jedno od Udruženja koje se redovno takmiči na Specijalnim olimpijadama jeste “Osmijeh nade”.

-“Što se tiče ovog projekta ja bih zahvalila Ministarstvima koji imaju sluha za ovu populaciju jer su ovo djeca sa invaliditetom i zdrava djeca. Na ovaj način svako može vidjeti šta ta djeca sve mogu, naročito djeca koja imaju invaliditet jer mogu mnogo dobre rezultate pokazati. Primjer je Specijalna olimpijada u Sarajevu gdje su osvojili 11 medalja”, govori dopredsjednica Udruženja “Osmijeh nade” Amira Halilović.

About redakcija novina

Scroll To Top