Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / I „Most-Bro“ pomaže bolesnoj djevojčici Ajli Turić

I „Most-Bro“ pomaže bolesnoj djevojčici Ajli Turić

Humanitarana organizacija „Most-Bro“, koja je djeluje u Danskoj, a na čijem čelu se nalazi hadžija Faruk Jakić, uključila se u akciju prikupljanja pomoći bolesnoj djevojčici Ajli Turić iz kalesijskog naselja Prnjavor.  Porodici Turić jučer je Fahrudin Sinanović u ime ove organizacije uručio 1800 eura.  Uručivanju novčane pomoći prisustvovao je i Mahir Huremović, uposlenik JU Centar za socijalni rad Kalesija.

ajla-turic-apel-8

Inače,“Most-Bro“ je i ranije pomagao ljudima u nevolji u Kalesiji i u cijeloj BiH, bilo da je riječ o bolesnim, siromašnim, nastradalim u poplavama i klizištima, obezbjeđenjju stipendija…

Da podsjetimo, Ajli Turić je u trećoj godini života dijagnosticiran „Dravet sindrom“, koji je poznat kao teška epilepsija dječije dobi. Riječ je o rijetkom obliku teško kontrolirajuće epilepsije koja počinje u ranom djetinjstvu. Djeca s ovim sindromom ne mogu prerasti ovaj sindrom i on na njih utječe svakog dana njihovog života.

Prema riječima Ajlinih roditelja Amire i Mehmeda Turića, njihova djevojčica do treće godine je bila radoznalo i veselo dijete, imala je samo poteškoće u govoru. Međutim, bolest je polahko napadala nejako dječije tijelo i dovela do toga da devet godina Ajla ne ustaje iz kreveta. Pomoć majke ili druge osobe potrebna joj je 24 sata.

Otac Mehmed Turić svih ovih godina lavovski se borio da ne dozvoli da pokuca na tuđa vrata tražeći pomoć. Sa svoje dvije ruke nabavljao je sve što je bilo potrebno njegovoj porodici. Dovijao se kako je znao i umio. Umjesto da joj pomažu oko školske zadaće, roditelji su brinuli kako da Ajla ostane u životu.

 Roditelji nezaposleni, lijekovi preskupi

 Ajlini roditelji svojoj djevojčici moraju kupovati vrlo skupe lijekove. Jedan lijek koji Ajla koristi košta 900 KM, a može joj biti samo 10 dana. Također, koristi i koncentrator kisika. Njnei roditelji sami to ne mogu obezbijediti. Ostaje im da se pouzdaju u pomoć dobrih ljudi. Svi oni koji žele pomoći porodici Turić i teško oboljeloj Ajli, mogu se javiti Mehmedu (Huso) Turiću na broj telefona  061 287 426.

Uplate za pomoć Ajli Turić mogu se vršiti na žiroračun Mehmeda Turića u UniCredit Bank broj: 3386502101088229.

Za uplate iz inostranstva broj je:
IBAN: BA39 3386 5028 5511 9669
SWIFT Code: UNCRBA22

About redakcija novina

Scroll To Top