Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Intervju: Fahrudin Hamzić, predsjednik MZ Jajići: Dijaspora finansira većinu projekata, odlična saradnja sa džematom i Općinom

Intervju: Fahrudin Hamzić, predsjednik MZ Jajići: Dijaspora finansira većinu projekata, odlična saradnja sa džematom i Općinom

Ako bismo birali najorganiziraniju mjesnu zajednicu na području kalesijske općine, mjesnu zajednicu na kojoj je urađeno najviše projekata, onda bi to zasigurno bila mjesna zajednica Jajići. Nedavno su okončani radovi na uređenju prostorija MZ Jajići koji su započeti još prošle godine.

1453516_10202575341494703_125771090_n

 

Završetkom ovog projekta MZ Jajići je dobila oko 150 kvadrata korisnog prostora. Između ostalog, urađena je sala za sastanke, radionice, seminare, filmske projekcije te sva druga društvena i kulturna događanja. Ovo je pored BKC “Alija Izetbegović” Kalesija jedinstveni objekat u ovoj sredini, usmjeren na zadovoljavanje potreba građana i pružanje novih usluga i mogućnosti čime se doprinosi kvaliteti življenja u lokalnoj zajednici.

1379872_10202575348574880_1792753769_n

Sve ovo je bio povod za razgovor sa Fahrudinom Hamzić, predsjednikom MZ Jajići, koji nam je govorio o svim tim akcijama koje su realizirali.

- Šta ste sve do sada u proteklih desetak godina uradili?

F. Hamzić: Jajići su prije rata bil u sastavu MZ Zolje i jako zapostavljeni od strane lokalne samouprave. Nakon rata održan je referendum o osnivanju MZ Jajići na čelu sa Fadilom Hamzićem, prvim predsjednikom MZ Jajići. Od tada kreću brojne aktvnosti , a najbitniji projekti su asfaltiranje puta Jajići – Mramorovi , asfaltirane su sve ulice i sokaci u naselju, urađena kompletna mreža kanalizacije, asfaltirano je i ograđeno malonogometno igralište, propisno obilježene ulice, urađena ulična rasvjeta, pojačan vodovod i urađen rezervoar od 50 kubika, dječije igralište za najmlađe, urađena web stranica jajici.ba, postavljena online kamera, napravljen ramazanski top, postavljena je meteorološka stanica, a ovih dana smo dovršili uređenje prostorija MZ i prekrasne sale koja pruža mogućnosti održavanja raznih skupova, seminara, prezentacija i dr. kulturnih dešavanja…

1458646_10202575341134694_2000011395_n

- Koji je najveći projekat koji je posljednjih godina realizovan u MZ Jajići?

F. Hamzić: Najveći projekat svakako je izgradnja šehidskog spomen kompleksa u haremu džamije 2011. godine. Koštao je oko 100 hiljada KM.

Načelnik Rasim Omerović podržava i pomaže naše projekte

- Ko sve pokreće te akcije, kako ih uspijevate uspješno realizovati?

F. Hamzić: Akcije pokreće vijeće MZ u saradnji sa građanima: Naravno, na čelu svih aktivnosti mora biti predsjednik, mora biti prvi, mora najviše uraditi. Važno je kazati da su u svemu najbitniji ideja i odvažnost da se krene u realizaciju. Svaki projekat koji smo započeli mi smo uspješno i završili. Takođe želim istaći i grupu mladih školovanih ljudi koji prate ove aktivnosti. Naprimjer, projekat šehidskog spomen-kompleksa je osmislio i napravio arhitekta iz Jajića Suad Hamzić, virtualno 3D iscrtavanje Jajića je takođe uradio momak iz Jajića Asmir Bećirbašić, za održavanje internet portala i web kamere live zadužen je Mirsad Hamzić. Najvažnije je da je sve ovo urađeno besplatno.

1459920_10202575341254697_803750118_n

- Kakva je saradnja sa Općinom i općinskim načelnikom? Pomažu li oni?

F. Hamzić: Saradnja sa općinskim načelnikom Rasimom Omerovićem je izuzetno dobra. Načelnik prati, pomaže i podržava sve naše aktivnosti na čemu smo neizmjerno zahvalni. Bez podrške Općine i načelnika veliki broj ovih aktivnosti ne bi bio moguć.

1461120_10202575341294698_1999367734_n

Sve najbolje o našim ljudima koji žive i rade vani

- Poznato je da Jajići imaju brojnu dijasporu. Koliko oni pomažu?

F. Hamzić: Mogu sve najbolje reći o našim ljudima koji žive i rade vani. Dijaspora nosi najveći teret finansiranja projekata.

jajici top1

- Kakva je saradnja rukovodstva MZ sa džematom u Jajicima?

F. Hamzić: Saradnja Vijeća MZ i džemata je tijesno povezana i zajednički nosimo projekte džemata i MZ jer svi mještani MZ su ujedno i članovi džemata tako da je to jedno tkivo koje skladno funkcioniše. Mislim da u tome možemo biti primjer i drugima.

jajici-3d-03

- Šta planirate raditi u narednom periodu?

F. Hamzić: Pošto je MZ uradila sve važne infrastrukturne projekte, u narednom periodu planiramo: ograđivanje mezarja, obnoviti vodenicu, uraditi kupalište na rječici Mihaljevači, uređenje spomen-sobe čete Jajići, izdavanje monografije, održavanje postojeće infrastrukture, pomoć socijalno ugroženim porodicama. Razmišljamo i o projektima korištenja solarne energije. Na kraju želim da se zahvalim portalima i medijima sa područja naše opštine koji prate aktivnosti MZ Jajići, rekao je na kraju razgovora Fahrudin Hamzić, učitelj u OŠ Kalesija.

About redakcija novina

Scroll To Top