Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Ministar Nermin Hodžić u posjeti Kalesiji, sa načelnikom razgovarano o novim zapošljavanjima, pomoći privrednicima i smanjenju određenih taksi

Ministar Nermin Hodžić u posjeti Kalesiji, sa načelnikom razgovarano o novim zapošljavanjima, pomoći privrednicima i smanjenju određenih taksi

Načelnik Kalesije Sead Džafić primio je danas u radnu posjetu kantonalnog ministra obrta i poduzetništva Nermina Hodžića te predsjednika Obrtničke komore TK Željka Babića.

Tema sastanka bili su problemi sa kojima se privrednici sastaju u Kalesiji, a kao “gorući” problem predstavljen je dug put za rješavanje papirologije odnosno dokumentacije za pokretanje obrta.

posjeta_1

Nakon razgovora u kabinetu načelnika, upriličena je i posjeta firmi UNIS TOK te Obrtničke radnje metalostrugar “Mehidić” u Miljanovcima.

“Nama je drago što je na čelu Kalesije, Sead Džafić koji dolazi iz realnog sektora te se nadamo da će biti lakše rješavati neke probleme koji su do sada bili istaknuti. On je pokazao da zna voditi jedno veliko preduzeće koje je uspješno u svijetu i nadam se da će uraditi sve da i drugi privrednici imaju sada lakši pristup određenim dokumentima te da budu oslobođeni određenih izdvajanja. On će imati sigurno našu podršku u tome da se naprave nove industrijske zone i da one počnu zapošljavati određen broj osoba”, kazao je ministar Nermin Hodžić.

Minsitar Hodžić je tajkođer rekao da Kalesija do sada nije izdvajala iz Budžeta direktna sredstva za pomoć privrednicima, te se nada da će novi načelnik imati sluha za to kao i Općinsko vijeće.

posjeta_3

Načelnik Kalesije Sead Džafić zadovoljan je današnjom posjetom ističući da je ovaj sastanak ranije planiran te mu je drago da je danas iznio svoj stav kada je u pitanju razvoj Kalesije u narednom periodu.

“Mi želimo da napravimo bolji ambijent u Kalesiji i o tome smo razgovarli sa ministrom. Razgovarali smo o izdavanju građevisnkih dozvola, porezima i o njihovoj pomoći novim zapošljavanjima. Ja ću se truditi da uradimo industrijsku zonu koju ćemo urediti i dati investitoru na korištenje, ali uz obavezu da zaposli određen broj građana Kalesije”, istakao je Džafić.

posjeta_4

Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore, istakao je da je zadovoljan prijemom u Kalesiji gdje u posljednje vrijeme vlada veliki interes za pokretanje obrta posebno kada je riječ o poljoprivredi.

On je od načelnika Kalesije Seada Džafića zatražio i da uradi reviziju dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta pod zakup kako bi ono došlo u ruke onih koji se zaista bave poljoprivredom te kako bi mogli registrirati obrt i od toga da žive.

“Mi smo htjeli da načelnika upoznamo sa problemima i sa nekim aktivnostima. Također smo razgovarali i o ukidanju određenih taksi koje se tiču registracije obrta”, istakao je Babić.

Na kraju Mensur Hukić, direktor UNIS TOK-a,  goste je upoznao sa aktivnostima koje provodi ova firma i sa brojem uposlenih te sa problemima sa kojima su se susretala kada je u pitanju čekanje određenih dokumenata. Načelnik, koji je inače vlasnik kompanije UNIS TOK, zajedno sa Hodžićem i Babićem “prošetao” je kroz pogone ove firme, nakon čega su obišli i Obrtničku radnju “Mehidić” vlasništvo Rasima Mehidića u Miljanovcima.

posjeta_8

posjeta_7

posjeta_6

posjeta_5

About redakcija novina

Scroll To Top