Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Miodrag Trifković osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Kalesije

Miodrag Trifković osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Kalesije

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za Miodraga Trifkovića, rođenog 1959. godine i nastanjenog u Zvorniku, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva  počinjenog na području Kalesije u junu 1992. godine i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

1992-kalesija-zilzal
Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Trifković se tereti da je  u junu 1992. godine,  sa još dvije osobe protiv kojih je podignuta optužnica (od kojih je jedan preminuo a drugi se nalazi u bjekstvu i nedostupan je organima krivičnog gonjenja), kao pripadnik Osmačkog bataljona  Vojske Republike Srpske, sa saučesnicima došao do šume zvane „Stupić“ na području Kalesije u kojoj su se,  kako bi izbjegli hapšenja, krili civili bošnjačke nacionalnosti među kojima i veći broj maloljetnika.

Nakon toga su Trifković i njegovi saučesnici  u civile  pucali rafalnom paljbom iz automatskog naoružanja, te je jedan od njih bacio i ručnu bombu na civile.

Tom prilikom su ubijena tri maloljetnika, dok je jedan od vojnika punoljetnom muškarcu,  koji je davao znake života nakon ranjavanja,  pucao u glavu i usmrtio ga.

Ostale civile koje  su našli  u šumi su zarobili i odveli u logor “Osmaci” .

U optužnici se navodi da je Trifković sa saučesnicima, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, kršeći pravila međunarodnog prava,  postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i izvršio ubistvo četiri civila.

 

About redakcija novina

Scroll To Top