Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / Procvat namjenske industrije u 2017. godini: BiH proizvela haubicu, ručni bacač i pištolj

Procvat namjenske industrije u 2017. godini: BiH proizvela haubicu, ručni bacač i pištolj

Namjenska industrija u Federaciji BiH posljednjih godina bilježi značajan razvoj potpomognuta potezima Vlade FBiH ali i radom menadžmenta kompanija.
Iako pritisnute starim dugovima, federalne firme iz namjenske industrije su zaštićene jer kroz vladine odluke o finansijskoj konsolidaciji ovih preduzeća, ne mogu biti tek tako blokirane zbog starih dugova. Naprotiv, firme prave sporazume o otplati dugovanja kada ostvare dovoljno prihoda što omogućava da se kompanije oporave i vrate stare dugove bez da idu u stečaj i prodaju. Vlada FBiH je nedavno produžila rok za finansijsku konsolidaciju BNT-a, Binasa, Zraka, TRZ Hadžići i Vitezita do 10. jula 2019. godine.

Tako da će godina koja je počela dobro za namjensku industriju tako i završiti jer su ostvareni solidni izvozni rezultati, a radnici u mnogim firmama su zadovoljni redovnim plaćama i uplaćenim doprinosima, piše faktor.ba.

Izvozni rezultati

U prvih devet mjeseci 2017. godine namjenska industrija iz BiH je ostvarila izvoz od 128 miliona KM. Poređenja radi, tokom čitave prošle godine izvezeno je roba u vrijednosti od oko 171 milion KM, tako da kako ministar Džindić tvrdi, ova godina će biti bolja od prethodne jer dosta municije i proizvoda nije otišlo zbog čekanja papira i dozvola.

Tako je s početkom 2017. čitava BiH brujala o proizvodnji prve bh. haubice čiji je prototip razvila firma Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara, dometa 40 kilometara, automatskim punjenjem šest granata, kompjuterskim GPS navođenjem i malom težinom u poređenju sa sličnim oružjima.

 

Nakon toga u drugoj polovici 2017. godine Tehničko remontni zavod Hadžići je uspješno proizveo prvi bh. ručni raketni bacač koji je prošao sve testove NATO-a. Istovremeno, napravljen je i prototip bh. puške u šest modela, a ista kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. Saglasnost za proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije.

Ovo je samo djelić uspješnih priča koje državne i privatne firme iz namjenske industrije u FBiH provode uključujući Igman iz Konjica, BNT iz Novog Travnika, Binas iz Bugojna, Vitezit iz Viteza, Unis Ginex iz Goražda, Pretis iz Vogošće, Zrak iz Sarajeva, Remontni zavod Hadžići, te pet privatnih firmi Pobjeda Rudet, AC Unity i Pobjeda Tehnology iz Goražda, Koteks iz Tešnja te Guma-co iz Bugojna.

About redakcija novina

Scroll To Top