Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / VIDEO/ Spot za “Devet heroja” ugledao svjetlost dana: Znate li imena devet heroja Armije RBiH u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu?!

VIDEO/ Spot za “Devet heroja” ugledao svjetlost dana: Znate li imena devet heroja Armije RBiH u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu?!

Mustafa Isaković, poznati interpretator ilahija, proteklu godinu i pol je angažovan na projektu pod nazivom “Devet Heroja”.

Riječ je o kasidi posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general; Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović.
Kasidu prati kratki dokumentarni film posvećen bosanskim gazijama.

Inače, Isaković je široj bh. javnosti poznat i po tome što je predstavljao BiH u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija posvećenih takmičenju u najboljoj interpretaciji i izvođenju ilahija i kasida, Munshid Al-Shariqah, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Projekt “Devet Heroja” je ideja o kojoj razmišljam duže vrijeme, a na čijoj realizaciji aktivno radim u posljednjih godinu i pol dana. Tada sam se javio mome prijatelju, autoru brojnih tekstova ilahija i kasida, Dževadu Ibrahimoviću koji je rodom iz Kozluka, a nastanjen je u Švicarskoj.
‘Spot’ koji smo uradili za kasidu je svojevrstan dokumentarac. Scenario i režiju je radio Sulejman Muratović, a snimano je na šehitlucima naših devet heroja, ali i na drugim lokacijama. U cijeli projekat je bio angažovan veliki broj ljudi, i svi su dali svoj maksimum. Imali smo vleiki broj sponzora, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Pozitivno su nam odgovorile neke institucije, koje su prepoznale o čemu se radi, ali i neki privrednici, kojima se posebno zahvaljujem” – govori Mustafa Isaković za NKP.ba.

Ovim projektom su postavljeni neki novi “standardi”, sasvim novi žanr muzičkog spota kojim se želi ispričati priča kojom se želi pokrenuti ljude na promjenu svijesti, odnosa prema domovini, državnim obilježjima, resursima, zaslužnim ljudima iz njene historije itd..

  • — POGLEDAJTE OFOCIJELNI VIDEO ZA “DEVET HEROJA”, KOJI JE IMAO INTERNET PREMIJERU JUČER (PETAK, 17.novembra 2017.)

  • Jedan od sponzora projekta “Devet heroja” je i POLO doo Kalesija, čiju su vlasnici odmah nakon što su pogledali tekst pjesme i scenario za spot pristali da budu jedan od sponzora.

  • — Poslušajte kompletnu kasidu, koju je Mustafa Isaković izveo na Bajramskoj akademiji u Šeheru, koju su prije nekoliko dana organizovali MIZ Kalesija i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

About redakcija novina

Scroll To Top