Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Asim Mehmedović: Treba omogućiti mladima volontiranje u domovima zdravlja

Asim Mehmedović: Treba omogućiti mladima volontiranje u domovima zdravlja

Već nekoliko mjeseci domovi zdravlja na području Tuzlanskog kantona nisu u mogućnosti primati pripravnike jer im Federalno ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost za prijem pripravnika.

Zbog toga svršenici fakulteta medicinskog usmjerenja ili neke srednje medicinske škole ne mogu obaviti pripravnički staž kako bi mogli biti konkurentni na tržištu rada.

12367038_10153334562675975_1467666765_nNa ovaj problem, u formi vijećničke inicijative, ukazao je na sjednici Općinskog vijeća Kalesija i vijećnik dr. Asim Mehmedović, uposlenik Doma zdravlja Kalesija.

– Imamo zahtjeve od mladih osoba koje žele obaviti pripravnički staž, ali to im ne ne dozvljava Federalno ministarstvo zravlja. Nešto se mora učiniti da im se omogući kako bi mogli raditi ono za što su se školovali, kazao je dr. Asim Mehmedović.

12355098_10153334562685975_961429088_nDa je ovaj problem uistinu prisutan, potvrdio nam je i primarijus dr. Nusret Sinanović, direktor Doma zdravlja Kalesija.

– Mi imamo više od 30 zahtjeva za odrađivanje pripravničkog staža. Sve te zahtjeve smo proslijedili Federalnom ministarstvu zdravlja. Pisali smo i dvije urgencije, ali još nema odgovora. Novi kantonalni ministar zdravlja Bahrudin Hadžiefendić (SBB) obećao je da će naredne sedmice poraditi na tome da se riješi ovaj problem. Ja se nadam da će to i biti tako, kazao je dr. Nusret Sinanović.

Sa ovim problemom se suočavaju mladi medicinari i doktori i iz Živinica, Tuzle, Srebrenika i drugih općina Tuzlanskog kantona. Bez saglasnosti sa federalnog nivoa kantonalni domovi zdravlja ih ne mogu primiti jer bi u tom slučaju morali platiti klaznu u visini od 10 hiljada KM.

About redakcija novina

Scroll To Top