Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Dvadesetsedmogodišnji Samir Vildić iz Hemlijaša doktorira u Turskoj i želi pomoći Kalesiji

Dvadesetsedmogodišnji Samir Vildić iz Hemlijaša doktorira u Turskoj i želi pomoći Kalesiji

samir vildic

Samir Vildić iz kalesijskog naselja Hemlijaši sa sedam godina morao je zbog rata da napusti svoj dom, te da postane izbjeglica. Ono što su ga od malih nogu učili roditelji jest skromnost i humanost. Svoja prva slova uči u mektebu u Saračima gdje je počeo da pohađa osnovno obrazovanje, a osmi razred završava u rodnim Memićima nakon rata.

2001. godine nakon što je završio osnovno obrazovanje, svoj životni put nastavlja u Turskoj gdje završava tamošnju medresu. Iako je kao srednjoškolac u više navrata želio da se vrati u BiH, želja za učenjem i napredovanjem ga je zadržala u ovoj zemlji. Kao uspješan i pametan srednjoškolac, nakon medrese upisuje Fakultet Islamskih nauka, gdje i magistrira 2012. godine, a nakon toga upisuje i doktorat.

Pored edukacije i akademskih aktivnosti, već četiri godine Samir Vildić je uposlenik Konzulata BiH u Bursi i radi u Fondaciji BIGMEV kojoj je cilj uspostavljanje odnosa sa BiH.

“To je neprofitabilna organizacija osnovana prije četiri godine, a ima cilj da popravi ili uspostavi odnose između BiH i Turske te da pomogne na izvozu roba iz BiH”, govori nam magistar Vildić.

On ističe da je ova organizacija do sada realizirala nekoliko uspješnih projekata, a održavane su i edukacije za menadžere malih i srednjih preduzeća, poslovni forumi kako bi se izvoznici upoznali što bolje sa načinom i mogućnostima isporuke robe na tursko tržište.

vildic2No, uz razgovor prisjetio se Samir i svog rodnog mjesta za koje kaže da je najljepše na dunjaluku i da nigdje nije kao kod kuće.

“Ja imam želju da osnujem asocijaciju uspješnih kalesijaca, gdje bi bili uključeni profesori, doktori, političari, umjetnici i mnogi drugi i koji bi svojim idejama doprinjeli da Kalesija izgleda bolje i ljepše”, kazuje nam Vildić.

Druga njegova nazovimo je želja je da od Kalesije napravi jednu industrijsku zonu, a potencijal za takvo nešto je Sprečansko polje.

“Naši ljudi nisu svjesni šta imaju u Sprečanskom polju. To je potencijal koji se mora iskoristiti i koji bi mogao donijeti mnogo novih radnih mjesta i sigurno kada bi ono zaživljelo u Kalesiji ne bi bilo nezaposlenih osoba”, govori ovaj mladi magistar koji je vezan za BiH.

On kao prednost naše države u razvoju na ostale države okruženja vidi i u tome što je ona dosta historijski bogata te što su mnogi u pokušaju da je zauzmu “otupili” i zube i oružje.

“Lijepo je vjerujte kada u historisjkim knjigama pročitate da je jedan veliki Napolenon Bonaparta svoj prvi poraz doživio protiv Ahmet Paše iz Jajca, to vam kao čovjeku koji je iz BiH daje snagu, da pomognete svoju državu da ona ide naprijed”, priča Samir Vildić.

Ono što nam je za kraj spomenuo svakako je i informacija da se skoro oženio te nam je kazao da je BiH bogatija za još jednog stanovnika. Ono što raduje svakako je i informacija da ovaj dvadesetsedmogodišnjak uveliko radi na pomoći našoj državi, a već visoko “kotira” i kod bošnjačkih političara u BiH koji su u njemu vidjeli priliku da se pomogne državi.

(Kalesija Online)

vildic3

vildic1

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top