Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / GKUD “Halisije” proslavile deseti rođendan: Odgojili stotine mladih koji su pronijeli ime Kalesije širom Europe

GKUD “Halisije” proslavile deseti rođendan: Odgojili stotine mladih koji su pronijeli ime Kalesije širom Europe

Gradsko kulturno-umjetničko društvo HALISIJE Kalesija je koncertom u velikoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija u subotu (19.12.2015.) obilježio deset godina postojanja i uspješnog rada.

Sekcije GKUD “Halisije” su proteklih deset godina nastupali u svim mjesnim zajednicama u općini Kalesija na velikom broju kulturnih, sportskih, vjerskih i drugih manifestacija. Nastupali su i širom BiH; Janja, Zvornik, Tuzla, Bugojno, Travnik, Zenica, Goražde, Garadačac, Doboj, Prnjavor, Zavidovići, Žepče, Živinice, Kladanj, Banovići, Brčko, Srebrenik… 
Zahvaljujući GKUD “Halisije” ime naše države se spominjalo i širom Europe, a zastava BiH se vihorila na nastupima u; Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu, Makedoniji i Turskoj. 
“Halisije” su u Kalesiji organizovali šest Festivala folklora, koje je posjetilo više od 2.000 učesnika iz BiH i inostranstva. 
Proktelih godina je kroz “Halisije” prošlo više stotina mladih, a danas ovo društvo broji više od stotinu članova.

Kalesija duguje mnogo “Halisijama” za rad proteklih deset godina, s svakako treba pomenuti i veliko priznanje “Plakata sa zlatnim grbom općine Kalesija” iz 2007. godine.

GKUD HALISIJE 10 godina

Prof. Smajil Latifović

Jubilarni koncert GKUD “Halisije” povodom deset godina je kruna dosadašnjeg rada, a radost sadašnjih članova je dijelio i veliki broj gostiju među kojima su bili bivši “Halesijci”.

“Halisije” su ovaj jubilarni koncert iskoristili da uruče zahvalnice i drugu vrstu priznanja za brojne prijatelje i sponzore Gradsko kulturno-umjetničkog društva, bez kojih bi ovaj rad protkelih deset godina bio nemoguć.
Tako su zahvalnice otišle u ruke; Rasima Omerovića – bivšeg načelnika Kalesije, koji je bio i prvi zvanični predsjednik GKUD-a, Fahrudinu Sinanoviću – bivšem predsjendiku BZK Preporod, u okviru kojeg su “Halisije” i počele sa radom, Ibrahimu Aljiću – koji je u prvoj godini posotojanja GKUD-a pokrenuo i horsku sekciju, a zahvaljujući tome i hor “Nuru ayni” koji će u narendim danima velikim koncertom obilježiti desetu godišnjicu postojanja…
Nagrade su uručene i brojnim ustanovama iz Kalesije, ali i velikom broju privrednika koji su pomagali rad “Halisija”.

 

Veoma emotivno obraćanje prisutnima je imao i prof. Smajil Latifović, osnivač GKUD Halisije, zbog kojeg su mnogi i zavoljeli folklor u Kalesiji, a oni izvan Kalesije su zavoljeli Kalesiju i “Halisije”.
Latifović je rekao da su proteklih godina imali brojne probleme, ali je njegovo obraćanje imalo akcenat na lijepe i pozitivne strane.
Nakon uručivanja nagrada, u ime dobitnika kratko se obratio Ibrahim Aljić, osnivač hora ilahija i kasida “Nuru ayni”.
“Profesor Smajil Latifović je prije deset godina imao viziju. Niko ga nije razumio. Danas ga svi razumiju, a pogotovo oni koji su radili sličan posao. Proteklih godina je radio posao rudara” – rekao je Aljić.
Osnivanje “Halisija” je bio recept kojim su se poslužili mnogi, pa je općina Kalesija proteklih godina dobila i nova Kulturno-umjetnička društva.

About redakcija novina

Scroll To Top