Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesija: Četiri kandidata za v. d. načelnika, podjele u SDA

Kalesija: Četiri kandidata za v. d. načelnika, podjele u SDA

Općinsko vijeće Kalesija birat će vršioca dužnosti općinskog načelnika između četiri kandidata, od kojih će dvojica biti članovi SDA, potvrđeno je danas za Bportal.ba.
Kandidati su Zijad Kulanić, aktuelni pomoćnik načelnika, inače član SDA, Nedžad Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća i predsjednik SDA Kalesija, Muhamed Osmanović, koji je kandidat SDP-a, te Emir Sakić.

V. d. načelnika bira se nakon što je dosadašnji načelnik Rasim Omerović osvojio mandat u Parlamentu F BiH. Izabrani v.d. će funkciju obavljati do prijevremnih izbora za načelnika Općine Kalesija, koji su zakazani za 22. februar.

ov-kalesija1Iako se u prvih mah čini da je potpuno nebitno ko će u kratkom periodu od najviše tri mjeseca biti na čelu općine, izbor vršioca dužnosti postao je goruće političko pitanje u Kalesiji. Razlog su aktuelne podjele u lokalnoj SDA, a dvije ‘struje’ će upravo na izboru vršioca dužnosti načelnika odmjeriti snage.

Na jednoj strani su predsjednik SDA Nedžad Džafić, koji je zvanični kandidat ove stranke, a na drugoj pristalice Rasima Omerovića, dosadašnjeg načelnika, čiji je kandidat Zijad Kulanić. Formalno, Kulanića je za v.d. načelnika predložio vijećnik Mujo Mešanović, vijećnik SDA koji podržava Omerovića. Podjele u SDA su se odrazile i na Općinsko vijeće, pa je Klub ove stranke koji je imao osam vijećnika podijeljen na ‘dva puta po četiri’.

Da bi jedan od kandidata bio izabran, potrebno je da dobije natpolovičnu većinu. Ukoliko u prvom krugu glasanja niko od kandidata ne bude imao potreban broj glasova, uslijedit će drugi krug glasanja u kojem će se vijećnici, njih 27, izjašnjavati o dvojici kandidata sa najviše glasova u prvom krugu.

S obzirom na podjele u SDA, svoju šansu prilikom glasanja tražit će i Muhamed Osmanović iz SDP-a, dok je Emir Sakić kandidat kojem se ne daju gotovo nikakve šanse.

Sjednica Općinskoj vijeća Kalesija na kojoj će se birati v.d. načelnika zakazana je za 23. decembar.

(E. H./Bportal.ba)

About redakcija novina

Scroll To Top