Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesija: U novembru 222 osobe brisane sa evidencije nezaposlenih

Kalesija: U novembru 222 osobe brisane sa evidencije nezaposlenih

Na listi nezaposlenih na području općine Kalesija, prema evidenciji Biroa za zapošljavanje,  nalazi se 9209 osoba, što je čak za 222 manje nego što je to bilo prošlog mjeseca, kada je evidentirana 9331 nezaposlena osoba.

snapshot_20130609031212

Prema riječima Miralema Mujkanovića, šefa kalesijskog Biroa za zapošljavanje, više je razloga za smanjenje broja nezapolsenih.

– Izvršeno je brisanje određenog broja osoba po nalogu inspektora jer je u toku realizacija Plana pojačanih kontrola suzbijanja rada “na crno” od 2013.godine, gdje su kantonalni inspektori izdali usmena naređenja ili pisana rješenja da se njihov radnopravni status reguliše. Također, tome je doprinijela i realizacija Programa sufinansiranja zapošljavanja kod poslodavaca i samozapošljavanja. Do posla je došlo i nekoliko osoba koje su prošle kroz obuku Kluba za zapošljavanje o tome kako kako što prije doći do zaposlenja, kazao nam je Miralem Mujkanović, dodajući da je bilo i onih koji su u toku proteklog mjeseca stekli pravo na starosnu, prijevremenu penziju ili invalidsku penziju.

 U određenom broju slučajeva i Služba za zapošljavanje je izvršila dokup staža.

Među  9209 nezaposlenih je čak 4636 žena. Demobilisanih vojnih obaveznika je 1611. Zdravstvenu zaštitu putem Biroa ostvaruje 6317 osoba. Na evidenciji nezaposlenih najvše je nekvalifikovanih radnika – 3596, a ima i 333 onih sa fakultetskom diplomom.

About redakcija novina

Scroll To Top