Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesijski vijećnici kao semafori, mijenjaju boje i rade za Novu godinu: Opozicija ignorisana, “vladajuća većina” odlučuje bez većine

Kalesijski vijećnici kao semafori, mijenjaju boje i rade za Novu godinu: Opozicija ignorisana, “vladajuća većina” odlučuje bez većine

Za 31. decembar 2016. (subota) je planirano održavanje prve redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija. Ono što već sada, iako nezvanično, govore parlamentarne stranke u OV Kalesija, sjednica se vjerovatno neće u potpunosti završiti, te će nastavak sjednice biti početkom naredne godine.

Na dnevnom redu bit će čak 23 tačke. Već sada mnogi su spremni reći da se sjednica neće završiti sa realizovanim kompletnim dnevnim redom, pa čak i da bi se mogla završiti nakon usvojanja Odluke o budžetu za 2017. godine i nakon što se izabere zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

opcinsko-vijece-prva-vanredna-slika

  • U Kalesiji ništa novo: Ignorisani vijećnici iz opozicije

Podsjećamo, nakon poprilično burne prethodne sjednice, koja je bila vanrednog karaktera, očekuje se da će vijećnici iz opozicije i na ovoj sjednici mnogo puta izlaziti za vijećničku govornicu. Također, može se očekivati da će sa pauzama, koje su legitimno pravo klubova vijećnika, “opstruirati” rad Općinskog vijeća.

U nezvaničnom razgovoru sa nekim od vijećnika iz opozicije, oni tvrde da su proteklih mjesec dana u poptunosti ignorisani od parlamentarne većine okupljene oko načelnika, kao i od samog načelnika, te da nisu imali priliku dati svoje prijedloge za kvalitetnu Odluku o budžetu, ali i o drugim odlukama koje predviđa dnevni red.

Podsjećamo, opoziciju u Općinskom vijeću Kalesija čine vijećnici; SDA (7), SBB (1) i SBiH (3 vijećnika, ali je jedan vijećnik nedavno, prema informaciji koju je objavio NTV, prešao u Nezavisnu listu Sead Džafić).
Stranke iz opozicije su dobile 6.820 glasova građana općine Kalesija, i svakako da su vijećnici opozicije morale biti uključene u donošenje Odluka od velikog značaja za sve građane općine Kalesija.
Upravo je isključivanje opozicije iz rada, i konkretnog doprinosa, Općinskog vijeća Kalesija bila odlika predthodne vlasti, pa se čini da je nova vlast samo nastavila tu praksu.
Iako, sjetimo se, govorilo se o potpunom zaokretu kada je u pitanju način vladanja i upravljanja općinom Kalesijom i raspodjelom novca svih građana.

konstituirajuca-sjednica-opcinskog-vijeca-kalesija

  • Ne pitaju se niti svi vijećnici u “vladajućoj većini”

Ono što svakako može zabrinjavati jeste činjenica da u kvalitetnom donošenju odluka, pa čak i u samom sazivanju sjednice OV Kalesija za posljednji dan u godini, nisu konsultovani niti svi vijećnici iz “vladajuće većine”.
Kako saznajemo, što su nam potvrdili neki od vijećnika iz parlamentarne većine, i oni su bili iznenađeni kada su saznali da će se sjednica održati posljednjeg dana u godini, te da istu odluku nisu konsultovani.

Također, nedavno nam je potvrđeno da su vijećnici iz parlamentarne većine tražili da se sjednica održi dan ranije, ili u četvrtak, kada su se održavale sjednice u prethodnim mandatima.

Njihova molba nije dobila pozitivan odgovor, pa su nam neki od vijećnika potvrdili da ne žele “proslaviti” Novu godinu u zgradi Općine, te da će tražiti da se sjednica prekine nakon nekoliko tačaka dnevnog reda.
Neki čak smatraju da bi bilo i više nego neozbiljno završiti sjednicu od 23 tačke dnevnog reda za nekoliko sati, te da bi to poslalo veoma ružnu sliku građanima.

 

  • Sjednica zvanično zakazana 31.12.2016. (subota) u 08.oo sati: Hoće li vijećnici u zgradi Općine dočekati i proslavu Nove godine na otvorenom?

Nakon vanredne sjednice, okvirni dogovor vijećnika je bio da se sjednica održi pretposljednje subote u mjesecu (24.decembra), ali je ipak zakazana za posljednju subotu, odnosno posljednji dan u godini (31.12.2016.)
Iako sjednice Općinskog vijeća već godinama počinju u 10.oo sati, prva redovna sjednica novog saziva OV Kalesija je zakazana za 08.oo sati.

Ipak,čini se da i ovo nije rješenje, a nezvanično saznajemo da će vijećnici iz opozicije odmah po početku sjednice tražiti polusatnu pauzu, kao protest zbog nepoštivanja prema njima.

Podsjećamo, u Kalesiji je po prvi put planiran doček Nove godine na otvorenom. Već od 15.oo sati počinje program, kada je organizovana predstava za djecu, a muzički program je planiran od 20.oo sati. Organizator dočeka Nove godine je načelnik Sead Džafić, ali ne iz općinskog budžet, nego iz vlastitog džepa.

Mnogi od vijećnika su planirali Novu godinu proslaviti u krugu porodice i prijatelja, te su već poslali poruku načelniku da ne žele dočekati okupljanje građana u centru grada…
opcinsko-vijece-2016-2020-047

  • Osim Odluke o budžetu, na sjednici mnoge važne teme: “Utapanje” gradske biblioteke u BKC, naplata parkinga, izmjene i dopune odluke o komunalnim taksama…

Iako donekle neodgovorno već sada možemo reći da se sjednica, sa realizovanim kompletnim redom, neće biti završena 31.decembra. Ukoliko pak završi, bila bi to veoma ružna poruka građanima općine Kalesija, a eventualne posljedice prilikom realizacije donešenih odluka bi pokrenule lavinu pitanja…

Ipak, i samo prekidanje sjednice, odnosno zakazivanje drugog dijela sjednice za neku narednu subotu, iziskuje dodatna novčana sredstva, što bi svakako mogao biti argument sa kojim će “vladajuća većina” pravdati želju za eventualno privođenje sjednice sa kompletnim redom za jedan dan, koji je, još jednom podcrtavamo, neradni ili sa skraćenim radnim vremenom za sve građane BiH i skoro cijeloga svijeta.

U narednim danima naš portal će pisati o nekoliko tema koje su predviđene za prvu redovnu sjednicu.
Prije svega, želimo građanima prezentirati kompletan prijedlog Odluke o naplati parkinga u Kalesiji, kojima će upravljati, ni manje ni više, JU Vodovod i kanalizacija.
Također, “utapanje” JU Gradske biblioteke u JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, koje samo po sebi i nije loše, čini se ima najmanje ekonomske opravdanosti, odnosno uštede budžetskih sredstava, iako je sam prijedlog već godinama prezentiran samo kao jedan od načina uštede budžetskog novca.

Tu su i druge teme koje će se naći na dnevnom redu prve sjednice Općinskog vijeća Kalesija, kao i na dnevnom redu našeg portala.

Naš tekst ćemo završiti sa šaljivom pitalicom; Šta zajedničko imaju semafor i kalesijski vijećnici?

Odgovor je, nažalost, surov, ali i istinit – i semafor i kalesijski vijećnici mijenjaju boje.
Semafor je dosta korektniji, jer promjenom boja reguliše saobraćaj i brine se za sigurnost građana, dok kalesijski vijećnici “promjenom boje” (odnosno, boje stranke) regulišu i brinu za svoje lične interese.
Semafori i kalesijski vijećnici bi mogli imati još nešto zajednično, a to je da bi mogli jedini raditi u novogodišnjoj noći. Opet, semafor mnogo korektniji. (NKP.ba).

 

Admir Karić

About redakcija novina

Scroll To Top