Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obnova i izgradnja vjerskih objekata u Paraćima i Horozovini!

Obnova i izgradnja vjerskih objekata u Paraćima i Horozovini!

Obnova/Izgradnja vjerskih objekata u Paraćima i Horozovini!

Uz pomoć Ambasade Republike Turske, Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ Kalesija uspješno se provode dva značajna projekta u cilju revitalizacije vjerskog i općeg stanja življenja u područjima pogođenim majskim nepogodama. U naseljima Horozovina i Paraći, džemat Hrasno Donje, proteklih mjesec dana intenzivno se provode aktivnosti koje su rezultirale okončanjem radova na sanaciji štete na mektebskom objektu u Paraćima te završetkom prve faze gradnje novog mekteba u naselju Horozovina.

2
Podsjećamo da je mekteb u Paraćima aktiviranjem klizišta u njegovoj neposrednoj blizini bio znatno oštećen dok je mekteb u naselju Horozovina, obzirom da se nalazio u epicentru klizišta, u potpunosti uništen. Informacije o stanju navedenih objekata i projekti moguće sanacije-gradnje dostavljeni su Muftijstvu tuzlanskom koje je iste delegiralo Ambasadi Republike Turske te na taj način obezbijedilo značajna sredstva za realizaciju. Za nepun mjesec dana saniran je mekteb u Paraćima. Iako je bilo prijedloga da se iznađe nova sigurnija lokacija volja i želja mještana Paraća da objekat ostane na mjestu gdje je i bio, uz dodatna stručna ispitivanja i potvrdu, je ispoštovana.
U objektu se već održava redovna mektebska pouka i druge vjerske aktivnosti. Lokaciju za gradnju objekta u naselju Horozovina ustupio je susjedni džemat Seljublje odvojivši dio svoje vakufske parcele za budući mekteb u Horozovini.

Radovi na izgradnji uveliko teku pa se očekuje da do kraja mjeseca tj. kalendarske godine na Horozovini nikne jedan krov, prvi nakon majskih nepogoda. Sa njim će, nadaju se mještani Horozovine, nići i drugi pod koje će useliti njihove dojučerašnje komšije koje su u jednam majskom danu ostale bez svojih domova/krovova!

Obzirom da će za završetak radova na izgradnji mekteba u Horozovini biti potrebna dodatna sredstva Medžlis IZ Kalesija apeluje na sve građane da se uključe i svojim prilozima pomognu izgradnju. Dodatne informacije kao i način upućivanja pomoći možete dobiti preko službi Medžlisa svakim radnim danom do okončanja projekta.

 

Medžlis IZ Kalesija

About redakcija novina

Scroll To Top