Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju stare džamije u Donjim Raincima

Pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju stare džamije u Donjim Raincima

Inicijativa za rekonstrukciju stare džamije i njene drvene munare u Raincima Donjim potekla je od ljudi koji su porijeklom iz Rainaca Donjih i samih sadašnjih džematlija Džemata Rainci Donji. Želeći sačuvati uspomenu na svoje pretke, ali i dokazati mnogima da nisu u Raincima Donjim od juče pripadnici islama ovog džemata, prihvatili su ponuđenu donaciju od jednog našeg kalesijskog dobrotvora kojom bi stara džamija i njena drvena munara bila vraćena u stanje iz 1959. godine.

af7dfee0-03bc-4737-8cca-ba17c0ebf673 Prilikom razmatranja inicijative za restauraciju stare džamije, kroz plodonosnu diskusiju  veliki  doprinos je dao Jusuf ef. Husejnović. Djelovao je, uz mnoge ostale, ubjedljivo na svakog prisutnog, tako da će, ako Bog da, ovaj važan posao u muslimana Rainaca Donjih biti priveden kraju na jedan zdrav način.

-“Buduće generacije će biti ponosne i po dobru će spominjati ovu generaciju koja je produžila vijek trajanja stare džamije u Džematu Rainci Donji. Obnovimo zajedno staru džamiju u Raicima Donjim i vratimo joj ljepotu koju je nekad imala. Donator mi se javio da je želi dovesti u prvobitno stanje. Hvala vam što ste našu inicijativu podržali i što ste nam dali ideju da staru džamiju pretvorimo u jednu veliku biblioteku” – kazao je Hasan ef. Spahić, predsjednik MIZ Tuzla.0b6e055f-e477-49d8-93e7-b8f17cff3893Inicijativnom sastanku prisustvovao je i glavni imam MIZ –e Kalesija Enver ef. Alić, koji je posebno naglasio da restauracija i rekonstrukcija stare džamije nipošto neće biti poligon raznim alternativama. Istakao je da će stara džamija biti strogo u sastavu jedinstvenog džemata u Raincima Donjim pod budnim nadzorom aktuelnog džematskog odbora. Napomenuo je da Džematski odbor Rainci Donji  ima obavezu obratiti se Medžlisu IZ-e Kalesija u vezi izdavanja potrebnih dozvola za izradu projektne dokumentacije koju donator želi imati radi dalje procedure.

– Želim da nova faktografija džemata Rainci Donji uljepša monografiju Medžlisa Islamske zajednice Kalesija koja je već u pripremi za štampanje. Raduje me što će drvena munara u Raincima Donjim biti sačuvana uz one dvije u Ćivama i Hrasnu Donjem. Ponosan sam na vas što čuvate historijsko građevinsko naslijeđe svoga podneblja, rekao je na kraju svog obraćanja glavni imam MIZ-e Kalesija Enver ef. Alić.

juasuf

Jusuf ef. Husejnović je bio imam u Raincima Donjim, ali je bio i skoro 4 godine vjersko-prosvjetni referent Odbora IZ-e Tojšići. a Mujo ef. Zulić je bio imam u Raincima Donjim  17 godina, kada prelazi u MSŠ  Kalesija kao profesor  historije. I Mujo ef. Zulić je bio vjersko-prosvetni referent od 1989. do 1990. kada ga naslijeđuje Enver ef. Alić, i to sa novim nazivom: GLAVNI IMAM.

mujo

About redakcija novina

Scroll To Top