Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Salmir Avdibašić vršilac dužnosti načelnika općine Kalesija

Salmir Avdibašić vršilac dužnosti načelnika općine Kalesija

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija za vršioca dužnosti općinskog načelnika izabran je Salmir Avdibašić, magistar elektrotehnike i viši stručni saradnik u Općini Kalesija. Njega je predložio vijećnik Ferid Smajić, kazavši da je riječ o odgovornoj, karakternoj i moralnoj osobi. Avdibašić je izabran tek u ponovljenom postupku glasanja.

salmirrrrrrrr

Odlučili vijećnici SDP-a

 

U prvom glasanju bila su četiri kandidata: Nedžad Džafić (SDA), Zijad Kulanić (SDA) Muhamed Osmanović (SDP) i Emir Sakić, kojeg je predložio vijećnik Kasim Selimović iz stranke Snaga ekonomskog pokreta (SEP). U prvom krugu glasanja Džafić i Kulanić su dobili po 11 glasova, Osmanović 5, a Sakić nije dobio niti jedan glas. Za njega nije glasao čak ni Kasim Selimović koji ga je i predložio. S obzirom da su prvom krugu Džafić i Kulanić dobili najviše glasova, išli su u drugi krug. I u drugom krugu dobili su po 11glasova, što im nije bilo dovoljno jer je za izbor trebalo najmanje 14 glasova.

Kada se odlučivalo između Nedžada Džafića i Zijada Kulanića, vijećnici SDP-a su bili uzdržani, nisu glasali ni za Džafića, ni za Kulanića, osim njihovog vijećnika Selmira Buljkića, koji je glasao za Nedžada Džafića.

salmir 1S obzirom da u prvom postupku glasanja niko nije dobio većinu, išlo se u ponovljeno glasanje u kojem su kandidati bili Salmir Avdibašić i Hazim Halilović, posljednji prijeratni predsjednik ondašnje Skupštine opoštine Kalesija.

Salmir Avdibašić je dobio 16 glasova, što je bilo dovoljno da ga izaberu za vršioca dužnosti načelnika opčine Kalesija. Odlučillo je preostalih pet vijećnika SDP-a koji su glasali za Avdibašića.

 

Kao da biraju papu

 

I ova vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija je pokazala duboku podijeljenost unutar SDA. Naime, osam vijećnika SDA su bili podijeljeni, četverica su glasali za Džafića, isto toliko za Kulanića. Vanredna sjednica je trajala puna četiri sata sa brojnim pauzama. U jednom trenutku prof. dr. Sead Selimović, vijećnik Stranke za BiH je kazao:“Ljudi moji, kao da biramo papu.“

 

 

 

 

 

About redakcija novina

Scroll To Top