Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Uskoro spajanje općine Kalesija i Osmaci: Potpisan ugovor za izradu projekta nove putne komunikacije

Uskoro spajanje općine Kalesija i Osmaci: Potpisan ugovor za izradu projekta nove putne komunikacije

Uz potporu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice općina Kalesija će uskoro imati još jedan putni pravac prema susjednoj općini Osmaci.

Osmaci-Kalesija-BiH-300x145Naime, Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić i načelnik općine Kalesija po ovlaštenju, Ismet Mešić, potpisali su ugovor o izradi idejnog projekta nove putne komunikacije između općina Kalesija i Osmaci. Ovim projektom će se formirati novi put koji će povezivati dva entiteta preko susjednih općina pravcem Kalesija Gornja (Tržni centar Omega) preko Sprečkog polja, Drveničkog Luga do Osmaka, uključujući i dva mosta na rijekama Bukovica i Spreča.

Prema idejnom projektu novom dionicom  put za Osmake će biti kraći za oko 5 kilometara i imati će ogroman značaj povezivanja entiteta, povratničkih naselja u obje općine, te poseban značaj za poticaj poljoprivredne proizvodnje.

Kao priprema za ovaj projekat već je izvršeno deminiranje područja kroz koje prolazi novi put. Nosioci izrade ovog projekta su stručna lica iz Zavoda za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu koja će ovih dana izaći na teren i snimiti trasu novog puta.

About redakcija novina

Scroll To Top