Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Kalesija 20 godina nakon rata: Pod minama više od 11 miliona kvadratnih metara terena

Kalesija 20 godina nakon rata: Pod minama više od 11 miliona kvadratnih metara terena

Tokom minule agresije na podričju kalesijske općine vođene su žestoke bitke. Tome svjedoči i činjenica da se danas, 20 godina nakon rata, pod minama nalazi 11,1 milion kvadratnih metara zemljišta.  Od Fikreta Križevca, uposlenika Službe civilne zaštite Općine Kalesija, saznajemo da je do sada deminirano nešto više od jednog miliona kvadratnih metara zemljišta.

1558655_10202984551124688_238138646_n

– Riječ o područjima gdje su toku rata bile linije razgraničenja. Ovih dana u toku je deminiranje 12 hiljada m2 površine u području brda Vis i Vukovine. Planirano je i deminiranja u blizini Olanovice (140 hiljada m2), Zeline (74 hiljade m2) i na lokalitetu Kazin do i Tukovi (613 hiljada m2). Deminiranje vrše pripadnici Oružanih snaga i Civilne zaštite, kazao nam je Fikret Križevac.

 

Četiri smrtna slučaja

1068842_10202984553604750_1069708115_n

Od Križevca saznajemo da je u poslijeratnom periodu zabilježeno 12 slučajeva aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iza rata. Nažalost, tom prilikom  dogodila su se i četiri smrtna slučaja. Najsvježiji tragični slučaj dogodio se na Majevici, gdje je poginuo Nedžad Selimović iz Seljublja prilikom sječe drva.

U ostalim slučajevima bilo je ranjavanja ljudi i stradanja stoke.

Prema riječima Fikreta Križevca, situaciju  usložnjavaju i neodgovorni pojedinci koji uklanjaju trake i direke kojima se obilježava minirani teren.

– U nekim medijima se pojavila i informacija da lokalitet na kojem se dogodila najnovija nesreća nije bio obilježen. Mi imamo zapisnik i Civilne zaštite i Policijske uprave da je taj teren bio obilježen. Nažalost, pojedinci čupaju direke koje mi postavljamo. Jedan traktorista od tih direka je napravio stranice za traktorsku prikolicu, kazivao je Fikret Križevac.

Umjesto divljači “ulovio” minu

Da je Kalesija zasijana minama i da mina ima svugdje, pa čak i na drveću, uvjerio se i kalesijski lovac Hariz Paloš, koji je prilikom lova, umjesto divljači, u podnožju Visa, “ulovio” minu od ručnog bacača.

– Minu sam pronašao na grani. Odmah sam obavijestio Policijsku upravu i Civilnu zaštitu koji su kasnije došli i uništili je. I lovci, i čobani i oni koji idu po drva moraju biti vrlo oprezni jer mina ima na sve strane, kaže Hariz Paloš.

About redakcija novina

Scroll To Top