Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Salih Uščuplić, mladi nogometaš kalesijske „Bosne“: Nastavlja sportsku lozu Uščuplića

Salih Uščuplić, mladi nogometaš kalesijske „Bosne“: Nastavlja sportsku lozu Uščuplića

Uz Avdiće, Sinanoviće, Pjaniće, Suljkanoviće i Šmigaloviće, u najsportskije familije na području Kalesije zasigurno se moraju upisati i Uščuplići. Nije riječ o brojnoj familiji, ali su ostavili dubok trag u kalesijskom sportu.

Među prvima je u sportske vode uplovio Besim Učuplić. Zajedno sa Mirkom Radivojevićem, Đorđem Ikićem, Jusom Mujkićem, Bećirom Bećirovićem, Mehmedom Hamzićem, Alijom Smajićem i drugima Besim je činio ekipu igrača od koje će kasnije nastati FK Jedinstvo Kalesija.

jedinstvo1

Prva generacija „Jedinstva“

Najdublji trag, i kao igrač i kao sportski radnik, ostavio je Hasan Uščuplić, stameni prijeratni stoper kalesijskog Jedinstva, koji je igrao u prvim generacijama Jedinstva zajedno sa Hazimom Mustafićem, Milan Adamovim, Ramizom Zahirovićem, Abazom Sadikovićem, Miletom Milanovićem – Bucom, Suljom Sinanovićem, Kasimom Omerovićem, Stanislavom Dukićem – Ćanetom, Mustafom Bektićem – Kujrom, Draganom Đurkovićem – Cigom, Munibom Borčakom, Muhamedom Avdićem, Dragoradom Kneževićem – Caletom, Jusom Jusufovićem- Tarabom, Ahmom Avdićem, Gojkom Riđošićem, Ibrahimom Aljukićem, Enverom Mustafićem, Halidom Pjanićem…

salihHasan Uščuplić kasnije će osnovati i Ženski odbojkaški klub „Polo“ Kalesija sa kojim će biti trostruki prvak BiH. Bio je i predsjednik Odbojkaškog saveza BiH. I njegov sin Vildan Uščuplić je igrao za Bosnu, a kćekra Vildana je igrala odbojku u „Polu“.

Fajko Ušuplić nije aktivno igrao nogomet, ali je uvijek pomagao kalesijske klubove. Njegov sin Emir je trenirao u mlađim kategorijama Bosne.

Danas sportsku lozu Uščuplića nastavlja mlađahni nogometaš Salih Uščuplić, rođen 2004. godine, koji već šest godina trenira nogomet u Bosni.

Igra na poziicji zadnjeg veznog. Važi za velikog talent. Primijetio je to i Šefik Imamović, selektor pionirske reprezentacije TK, koji je mladog Saliha Uščuplića uvrstio na spisak selekcije „Škola mladi talenti BiH“, koja je nastupila na turniru u njemačkom gradu Ulmu i osvojila peto mjesto.

 Uzor Ibrahimović

 – Moj uzor je Zlatan Ibrahimović. Sviđaju mi se i Edin Džeko i Miralem Pjanić. Volim fudbal i trudit ću se da postignem što više u fudbalu, kazuje nam Salih Uščuplić.

I Salihov otac Muhamed Uščuplić je trenirao u mlađim kategorijama kalesijske Bosne, odnosno sa Jedinstva. Igrao je u generaciji sa Goranom Pelemišem, Sabahudinom Jajčevićem, Midom Softićem… Danas je član Uprave FK Bosna.

Kalesijskim Uščuplićima dalji rođak je i bivši igrač Sarajeva Dženan Uščuplić.

uscuplicipjanic1

salihidzeko

About redakcija novina

Scroll To Top