Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / U Kalesiji, 9. januara, obilježavanje Dana genocida nad Bošnjacima

U Kalesiji, 9. januara, obilježavanje Dana genocida nad Bošnjacima

genU organizaciji Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija („Korak”, „Prosvjetitelj“, „Proaktiva“, „Oaza“, „Ponos“, „Zora“, „Selsebil“, „OKC“…), u ponedjeljak, 9. januara, projekcijom filma Avde Husenovića „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“, u Kalesiji će se obilježiti 9. januar – Dan genocid nad Bošnjacima. Film će biti prikazan u kalesijskom BKC-u u 18,30 sati. Suorganizatori u ovom projektu još su i JU BKC „Alija Izetbegović“, BZK Preporod Kalesija i JU Gradska biblioteka.

U filmu režiser Avdo Huseinović prati period od 300 godina i zločine koji su činjeni nad Bošnjacima u Hrvatskoj, Srbiji, Sandžaku, Crnoj Gori… Autor je, kako sam navodi, na filmu radio tri i po godine.

ULAZ JE BESPLATAN.

Od prije nekoliko godina u Bosni se 9. januar obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima. Ovaj datum je uzet za obilježavanje jer je na isti ovaj datum osnovana Republika Srpska, za koju je u nekoliko presuda Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu navedeno da su njene institucije, a naročito vojska i policija, učestvovale u činjenju genocida nad Bošnjacima.

genocid

About redakcija novina

Scroll To Top