Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Zukići postaju mjesna zajednica

Zukići postaju mjesna zajednica

Na 13. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija vijećnici su usvojili Odluku o prihvatanju inicijative za izdvajanje naseljenog mjesta Zukići iz mjesne zajednice Memići i osnivanje nove MZ Zukići.  Prema odredbama Statuta Općine Kalesija, mještani Zukića će morati da provedu referendum kako bi se ova incijativa realizirala. Da bi referendum uspio, za osnivanje nove mjesne zajednice treba da glasa više od 50 posto građana s pravom glasa koji izađu na referendum.

Vijećnici su usvojili i Odluku o razrješenju člana Općinske izborne komisije Osme Halilovića, koji je podnio ostavku jer je odselio u inozemstvo. S obzirom da mandati uskoro ističu i Hajrudinu Husejnoviću, predsjedniku, i Perici Draškiću, članu Općinske izborne komisije,  usvjena je i  Odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje predsjednika i dva člana Izborne komisije općine Kalesija.

Opcinsko-vijece-januar-2014

Skuplja voda

 

Na osnovu Odluke o povećanju cijene vode  na području općine Kalesija, koja je usvojena na ovoj sjednici, Kalesijci će ubuduće vodu plaćati 1,1 KM po utrošenom kubiku vode, umjesto dosadašnjih 0,8 KM.

Senaid Sinanović, direktor JP “Vodovod i kanalizacija”, koje upravlja vodovodnim sistemom na području Kalesije, povećanje cijene je obrazložio naraslim troškovima, a i činjenicom da se cijena nije mijenjala od 2000. godine.

senaid- Napravili smo fabriku za prečišćavanje vode koja radi i koja nam stvara nove troškove. Isto tako, postavljanjem  prepumpnih stanica za snabdijevanje vodom naselja u visinskim zonama stvaraju se značajni troškovi koji nas opterećuju. Cijena se nije mijenjala 14 godina. Kada je uveden PDV od 17 posto, mi tada nismo povećavali cijenu vode, nego smo je smanjili da bismo ukalkulisali PDV i da ne bismo opterećivali građane. Nažalost, sada smo se morali odlučiti i na ovu nepopularnu mjeru, kazao je direktor JP “VIK” Kalesija, dodajući da Kalesijci i dalje jeftinije plačaju vodu od stanovnika Tuzle i Teočaka.

 

 ZZ “Voćar” ostaje bez nekretnina

 

Na prijedlog Općinskog pravobranilaštva usvojen je zaključak kojim se zadužuje Služba za upravu općine Kalesija da sačini prijedlog akta o ukidanju prava korištenja Zemljoradničkoj zadruzi “Voćar” Kalesija na svim nekretninama koje se nalaze u posjedu ovog pravnog lica, a koje su upisane kao državna svojina. Prihvaćen je i Izvještaj o radu Sportskog saveza općine Kalesija za prošlu godinu,  kao i Program rada ovog uduženja u 2014. godini.

About redakcija novina

Scroll To Top