Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Inicijativa kalesijskog vijećnika Armina Hodžića: Dom zdravlja treba angažovati logopeda  

Inicijativa kalesijskog vijećnika Armina Hodžića: Dom zdravlja treba angažovati logopeda  

Armin Hodžić (SBB), vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija, koji je i direktor OŠ „Vukovije“, na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija uputio je dvije vijećničke inicijative. Naime, tražio je od načelnika da za pet kalesijskih osnovnih škola nabavi aparate za kopiranje, Upravnom odboru i direktoru Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Kalesija uputio je inicijativu da se u Kalesiji angažuje logoped, stručnjak za govorno – jezičku patologiju koji proučava, dijagnostikuje i radi na otklanjanju poteškoća govora, jezika i glasa i prevenciji govorno – jezičkih poremećaja.

armin3

U obrazloženju inicijative Hodžić je da naveo da više od 40 posto učenika imaju problem sa govorom.

– Taj problem je rješiv, međutim naša zdravstvena ustanova nema taj profil ljekara pa su roditelji prinuđeni djecu voditi u Tuzlu, neki dva ili tri puta sedmično, što je 8 do 15 puta mjesečno. Kada pomnožimo dobit ćemo da to roditelje košta mjesečno i preko 150 KM. Na žalost, neki roditelji ne mogu priuštiti to, pa djecu ne vode logopedu, a time nanose štetu djetetu koja može odrediti i životni put, naveo je Armin Hodžić u inicijativi.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić je podsjetio da je obrazovanje i zdravstvo na kantonalnom nivou, ali da će nastaviti da pomaže kalesijskim školama u skladu sa budžetskim mogućnostima. Fodao je i da nabavka aparata za kopiranje ne predstavlja veliki izdatak te da se to može riješiti.

Dr. Muhamed Osmanović, odnedavno je direktor Doma zdravlja Kalesija. Kako kaže, još vrši presjek i analizu stanja u ovoj ustanovi.

muhamed-osmanovic

– Svjesni smo ovog problema i to imamo u vidu. Do mene su dolazili neki roditelji i govorili o tom problemu. Namjerama mi je da u Domu zdravlja oformimo centar za fizikalnu medicinu i centar mentalno zdravlje i da u ovaj projekat uključimo i općinu Sapna. Nastojat ćemo da do kraja ove godine nešto uradimo, pa makar to bilo i povremeno angažovanje logopeda u Kalesiji, kazao je doktor Muhamed Osmanović, direktor kalesijskog Doma zdravlja.

 

About redakcija novina

Scroll To Top