Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Intervju/Miralem Ramić, jedan od najvećih evropskih nogometnih talenata: Iz Herte bih volio otići u Real ili Bajern

Intervju/Miralem Ramić, jedan od najvećih evropskih nogometnih talenata: Iz Herte bih volio otići u Real ili Bajern

Iako nema još punih 15 godina, za Miralema Ramića iz Kalesije su se već otimali mnogi evropski klubovi. Riječ je o jednom od najvećih nogometnih talenata Balkana i Evrope među njegovim vršnjacima. Ime Miralema Ramića nalazi su u bilježnicama mnogih skauta, lovaca na mlade talente.

11079299_10206242660215379_1722325854_nBerlinska Herta je bila najkonkretnija i Ramić je već skoro dvije godine član ovoga kluba, no pitanje je vremena kada će se ovaj talentirani nogometaš naći u nekom jačem evropskom klubu. O sebi, svojim počecima, o klubovima koji su za njega pokazivali zanimanje i o budućoj karijeri govorio nam je u intervjuu „Kalesijski Mesi“, kako su Ramića prozvali novinari koji su gledali njegove nastupe.

-  Kada si počeo da treniraš nogomet i ko ti je bio prvi trener?

Počeo sam trenirati od svoje pete godine. Još nisam bio ni u školu krenuo. Prvi trener mi  bio Sulejman Suljo Sinanović i kod njega sam prošao nogometnu abecedu.

 Najljepše mi je bilo u Dinamu

 

11072435_10206242660095376_1567138968_n-  Za tebe su interesovanje pokazivali mnogi evropski klubovi. S kojim se sve klubovima bio u kontaku?

Bilo je mnogo klubova mnoga koji su pokazivali veliki interes da postanem njihov član. Među njima su bili i Milan i Arsenal. Menadžer Milana, koji vodi mlađe selekcije u tom klubu, dolazio je u Kalesiju da me gleda. Od njega sam dobio i dres na poklon na utakmici u Brčkom, gdje me je također gledao. Bio sam i u Arsenalovom kampu u Grčkoj. Oni su bili oduševljeni mojim igrama. Trebao sam potpisati ugovor sa agencijom koja je zastupala Arsenal, ali se nismu dogovorili oko uvjeta sa mojim roditeljima. Najuporniji je bio zagrebački Dinamo. Zvali su me i iz Atalante, Vojvodine, Hajduka. Sada sam se skrasio u Herti i ovdje mi je lijepo.

 

-  Koji je od tih klubova na tebe ostavio najjači utisak, gdje ti je bilo najbolje?

 Arsenal i Milan su vrhunski organizirani klubovi. Meni je svugdje je bilo dobro, ali najviše mi se dopalo u Dinamu. Sa Dinamom sam odigrao i nekoliko međunarodnih turnira. Posebno su mi drage pobjede u dresu Dinama protiv splitskog Hajduka. U Dinamu sam za kratko vrijeme se prilagodio klubu, gradu i, naravno, saigračima..

 Golovi i asistencije

 - Jesi li još u kontaktu sa nekim od saigrača iz tih klubova?

Da, u konktaktu smo, čujemo se. Najviše se čujem i kontaktiram sa drugovima iz Zagreba.

- Kako ti je bilo u Arsenalovom kampu?

Predivno. Prihvatili su me bili kao da sam Ronaldo. Atmosfera u kampu je bila odlična. Ko zna, možda nekad ponovo obučem dres Arsenala.

- Kada si prešao u Herzu, kako si se tamo snašao i na kojoj poziciji igraš?

U Herti sam skoro dvije godine. Super sam se snašao i brzo prilagodio njemačkom stilu igre i treninga. Zahvalan sam ljudima iz Herte. Igram na poziciji centralnog veznog. Ono što je kod nas u reprezentaciji igrao Miske.

- Kakvi su treninzi? Zna se da Nijemci puno insistiraju na trčanju i fizičkoj spremi. Kako podnosiš njihove treninge?

Treninzi su isprva bili za mene jaki i naporni. Poslije treninga sam bio vrlo umoran, ali polako sam se navikao i sad sam u tom smislu kao i ostali saigrači. Treneri su Niko Hildebrant (Nico Hildebrandt) i Joakim Cajgert (Jochem Ziegert) i trudim se da ispoštujem i odradim sve što traže od mene.

- Šta ti govori trener na treningu i na utakmicama, ukazuje li ti na neke eventualne greške?

Treneri su vrlo korektni. Ukažu uvijek na greške i stalno upućuju savjete. Traže da trčim po cijelom dijelu terena, da učestvujem u igri  i u fazi defanzive i ofanzive. Za sve to im se na.utakmicama odužim dobrim igrama i golovima.

- Koliko si odigrao utakmica za Hertu? Je li bilo golova i asistencija?

Odigrao sam 20 utakmica: naravno, bilo je golova. Postigao sam 16 golova i upisao 9 asistencija. Iz utakmice u utakmice je sve bolje.

- Kako izgleda tvoj radni dan u Berlinu i Herti?

Radnim danima prvo ide škola, a poslije trening. Vikendom su utakmice.

 Pjanić, Musić, Ćivić, Mustafić, Ramić

 - U seniorskoj reprezentaciji BiH je Kalesijac Miralem Pjanić. I u ostalim bh. selekcijama nastupaju igrači iz Kalesije: u mladoj je Semir Musić, u U-19 je Eldar Ćivić, a u U – 17 je Mirza Mustafić. Nadaš li se pozivu u pionirsku reprezentaciju BiH i vjeruješ li da bi većina vas, s obzirom na približnu starosnu dob, jednog dana mogli zaigrati u dresu seniorske reprezentacije.

Naravno, pozivu se nadam i željno ga čekam. Ako nas zdravlje posluži, bilo bi sjajno da zajedno zaigramo u dresu s najdržim bojama.

- Ko je bolji Ronaldo ili Mesi?

Ronaldo, jer Mesi igra dosadan fudbal.

- Ko ti je nogometni uzor?

Kristiano Ronaldo.
- U kojem bi evropskom klubu volio igrati?

Real Madrid ili Bajern Minhen.

 Kalesija je uvijek na prvom mjestu

 - S obzirom da su za tebe već zanimanje pokazali Arsenal, Milan i drugi evropski velikani i, ako Bog da, pred tobom je velika karijera. Ako za 5-6 godina postaneš slavan, hoćeš li se sjetiti svoje Kalesije, “Bosne” u kojoj si počeo karijeru i pomoći im ako budeš u mogućnosti?

Svakako. Kalesija je uvijek na prvom.mjestu gdje god.ja bio. Nadam se jednog dana da ću uspjeti pa će tako i klub u kojem sam ponikao sretan. Za pomoć ću uvijek bit tu.

About redakcija novina

Scroll To Top