Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Velika podrška Udruženju “Ženo, majko, sestro”: Obilježen Dan narcisa u Kalesiji

Velika podrška Udruženju “Ženo, majko, sestro”: Obilježen Dan narcisa u Kalesiji

Ispred BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija danas se obilježio Dan narcisa. Članice Udruženja “Ženo, majko, sestro” dijelile su letke zahvaljujući kojima se žene mogu informisati o pregledima i prevenciji karcinoma dojke. Osim toga, one su za sve pripremile narcise ali i karanfile ali i položile cvijeće na spomen obilježje u centru Kalesije.

Nasiha Pjanić, predsjednica Udruženja ističe da je jako zadovoljna sa odazivom građanki, te da im neizmjerno znači podrška koju su dobile u proteklom periodu. One su također 18. marta organizovale i predavanje, na kome se odazvao veliki broj građanki naše općine.

-“Puno nam je značilo što se na predavanje odazvalo mnogo žena. Na taj način smo poslali i poruku da je karcinom izlječiv. Danas sam posebno sretna, zadovoljna. Posjetili su nas učenici i MSŠ Kalesija koji su nam iskazali svoje poštovanje i podršku. Posebno mi je to drago jer na mladima svijet ostaje”, govori za NTV Pjanić.

Zaštitno lice ovog Udruženja Sumeja Ramić posebno je istakla važnost redovnih pregleda. Ona je također naglasila da je karcinom izlječiv, te da zbog toga žene trebaju da više brinu o svom zdravstvenom stanju, kako bi se na vrijeme mogla otkriti ova bolest.

-“Jako je bitno da se vrše redovni pregledi, a ti pregledi se različito klasificiraju prema godinama. Što se tiče najranije dobi, najbitniji je samopregled, prateći svoj ciklus. Nakon toga ultrazvučni pregledi, bar svake dvije godine a nakon pedesete svake godine”, govori Ramić.

Ona je pozvala sve građanke općine Kalesija da redovno odlaze na preglede, kako bi se u slučaju bolesti ona otkrila u ranim fazama a samim time i omogućio bolji kvalitet života i svakako izlječenje od ove bolesti. Nasiha Pjanić je također dodala da se povećao broj članica Udruženja, te da se trude da jedna drugoj budu najveća podrška.

About redakcija novina

Scroll To Top