Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / OO SDP Kalesija: ” Podržat ćemo sve što će donijeti uštede u budžetu te unaprijediti uslove života svih građana općine Kalesija!”

OO SDP Kalesija: ” Podržat ćemo sve što će donijeti uštede u budžetu te unaprijediti uslove života svih građana općine Kalesija!”

U četvrtak, 31.03.2016. godine, održana je 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, na kojoj se, između ostalog, našao i prijedlog da se smijeni dosadašnji predsjedavajući OV Kalesija – Esad Čanić, koji je građane Kalesije koštao oko 5 ( pet ) hiljada konvertibilnih maraka, na mjesečnom nivou. Prilikom samog biranja predsjedavajućeg na sjednici u maju mjesecu 2015. godine, Klub vijećnika SDP-a je zastupao interes da to bude neko ko će dužnost predsjedavajućeg obavljati na volonterskom nivou, jer za posao predsjedavajućeg su potrebna dva do tri radna dana u mjesecu.

SDP KALESIJA

Tadašnja vladajuća većina, predvođena kalesijskom SDA i načelnikom Džafićem, nije dozvolila da prođe prijedlog SDP-a, te su oni od maja mjeseca prošle godine do danas, budžet općine Kalesija oštetili za 40 ( četrdeset ) hiljada konvertibilnih maraka. Da trenutnu vlast i interesnu većinu ne zanimaju bilo kakve uštede u budžetu općine Kalesija, pokazao je i prijedlog odluke kojom bi se povećale plate izabranih zvaničnika u Organu uprave općine Kalesija ( načelniku, predsjedavajućem OV, sekretaru OV te savjetniku općinskog načelnika ) ali i omogući famozni “bijeli hljeb” gore navedenim, na što su se Klub vijećnika SDP-a i OO SDP BiH Kalesija žestoko usprotivili, te svoje stavove iznijeli i na press konferenciji. Uvidjevši da na današnjoj sjednici nemaju dovoljan broj ruku onih koji će slijepo glasati za sve prijedloge izvršne vlasti, vijećnici iz vladajuće većine su sjednicu pokušali da pretvore u cirkus. Prvo su bezglavo pokušavali tražeći pauze od 30 minuta da “obezbijede” još jednu “rukicu”, ali kada im to nije uspjelo, kao šlag na tortu došao je PLAN B – veoma uvježbani scenario vijećnika Zijada Suljkanovića i dosadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija Esada Čanića.

Vijećnik Suljkanović Zijad je u svom obraćanju iznio niz bezskrupuloznih optužbi prema velikom broju vijećnika u akuelnom sazivu Općinskog vijeća, seksističkim ispadima vrijeđao kolegice u Općinskom vijeću, da bi na samom kraju, kao šlag na tortu, došao fizički nasrtaj na vijećnika SDP-a Hasana Ćorsuljića. S tim u vezi, Klub vijećnika SDP-a u OV Kalesija, ali i OO SDP BiH Kalesija najoštrije osuđuju današnji istup Zijada Suljkanovića. Napomenut ćemo građane da je jedan od “glavnih likova” u našoj krivičnoj prijavi upravo Zijad Suljkanović, koji je iskoristivši poziciju vijećnika zaposlio neke od članova svoje porodice. Dosadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija – Esad Čanić je bez ikakvog objašnjenja pokušao da prekine sjednicu Općinskog vijeća, te je isti zajedno za doskorašnjom većinom u OV napustio sjednicu. Citirajući poslovnik o radu Općinskog vijeća, Muhamed Osmanović – predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u OV Kalesija je dokazao da razloga za prekid sjednice nije bilo, te je zamjenica predsjedavajućeg nastavila da vodi sjednicu.

Na jučerašnjoj sjednici razmatrao se i Izvještaj o izvršenju budžeta općine Kalesija za 2015. godinu, ali i Izvještaj o radu općinskog načelnika za 2015. godinu. Klub vijećnika SDP-a u OV Kalesija smatra da su ovi Izvještaji pokazali da se u Kalesiji u prošloj godini nije radilo apsolutno NIŠTA, jer pokazatelj od 2 ( dva ) miliona KM neutrošenih sredstava zaista puno govori!

Građanima Kalesije želimo da poručimo da nikada nismo, niti ćemo ikada biti dio bilo kakve INTERESNE VEĆINE, te ćemo se, kao i do sada, zalagati za unaprijeđenje uslova života svih građana općine Kalesija, jer su nas upravo oni i izabrali na ove pozicije!

About redakcija novina

Scroll To Top