Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Počela izgradnja pješačke staze Rainci Gornji- Petrovice Gornje (FOTO)

Počela izgradnja pješačke staze Rainci Gornji- Petrovice Gornje (FOTO)

Danas su zvanično počeli radovi na prvoj fazi izgradnji pješačke staze u dužini od 1140 metara od OŠ “Rainci Gornji” do naselja Petrovice Gornje. Za ovaj projekat je Javno preduzeće Ceste FBiH izdvojilo oko 200.000 KM, dok je Općina Kalesija iz budžeta izdvojila 110.000 KM koje će biti iskorištene za izgradnju fekalnog kolektora koji je bio i preduslov da se počne izgradnja pješačke staze.

Šef projekta Neven Pavlinović kazao je da su nastojali da projektnim rješenjem postignu optimalni ambijent za učesnike u saobraćaju, te da su profil pješačke staze pomjerili na kraj cestovnog pojasa.

-“Tako će nivo usluge na cesti ostati isti a pješaci će dobiti jedan komfor i sigurnost pri prolasku ovim dijelom. U saradnji sa Općinom ćemo paralelno provesti implementaciju fekalnog kolektora tako da ćemo dobiti jedno kvalitetno rješenje”, kazao je za NTV Pavlinović.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić naglasio je da su ovi radovi na ugradnji fekalnog kolektora ujedno i početak velikog projekta koji se tiče kanalizacione mreže na području naše općine.

-“Prije svega želim da pozdravim naše Kalesijce i evo kao što vidite danas smo krenuli u fazu izrade trotoara a ujedno i ispod te pješačke zone radimo i prve metre kanalizacije, to je prva faza a u jesen ćemo nastaviti dalje. Ovo je jako važno za ovu djecu, koja su došla da pozdrave početak ovih naših radova”, rekao je Džafić.

On je istakao i da želi da radovi budu što kvalitetnije urađeni, te da se obavezno ispoštuju rokovi za završetak radova. Ukupna dužina pješačke staze prema projektu iznosit će 2 kilometra i 300 metara. Rok za izvođenje radova je 90 dana, a izvođač radova je Jata Group Srebrenik.

About redakcija novina

Scroll To Top