Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Na Bijeljevcu obilježena jedna od najznačanijih bitki za odbranu Bosne i Hercegovine

Na Bijeljevcu obilježena jedna od najznačanijih bitki za odbranu Bosne i Hercegovine

Ispred spomen obilježja u Miljanovcima danas je započeto obilježavanje Bitke na Bijeljevcu, jedne od najznačajnijih bitki u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.

U znak sjećanja na Bitku na Bijeljevcu, Mjesna zajednica Miljanovci je upravo 17. maj izabrala za Dan MZ Miljanovci.

Bitka na Bijeljevcu je trajala od 2. maja do 25. maja 1995. godine. Nakon što je srpski agresor u aprilu i početkom maja 1992. godine zauzeo mnoge gradove: Foča, Višegrad, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Bijeljina, na kratko vrijeme je zauzeo i Kalesiju, cilj mu je bio da se spoji sa svojim snagama u Tuzli i dalje da se izvrši spajanje prema Ozrenu.

Mirsad Gutić, general Armije Republike BiH za NEON Televiziju rekao je da se ovom datumu treba više pažnje posvetiti, te da je ova Bitka bila ključna za odbranu Bosne i Hercegovine.

-“Rat u Kalesiji je počeo 2.maja 1992. napadom srbo-četnickih formacija na Jelovo Brdo gdje su tog 2.maja okruzili selo i trazili predaju naoružanja. Mi smo se donekle pripremali sa onim što smo imali, bilo je sasvim malo naoružanja kod pripadnika Teritorijalne odbrane, većinom je bilo lovačko naoružanje”, kazao je za NTV Gutić.

On ističe također da su sve svoje napore pružili kako bi spriječili prodor neprijatelja prema ostalim naseljima, nakon što su uspjeli Kalesiju osvojiti.

-“Gledali smo da naša sela u tom vremenu obezbijedimo od direktonog napada tako da je od 2.maja na ovom dijelu formirana linija da se ne može ići dalje. Selo po selo je padalo tako da je došlo i do Kalesije koja je 11. maja pala i došla pod ruke četnika. Sve snage svoje smo prebacili na ovu liniju a cilj nam je bio ne dozvoliti nikako prodor preko Bijeljevca”, rekao je general Mirsad Gutić.

Obilježavanju je prisustvovao i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je napomenuo da će on uvijek podržavati ovakva obilježavanja, te da je hitno potrebno da se stanje spomen obilježja dovede na jedan veći nivo.

-“Želim se zahvaliti ljudima koji su danas ovdje. Naravno da će Općina Kalesija uvijek podržavati ovakva obilježavanja. Dok sam ja načelnik želim da ove naše spomenike podignemo na veći nivo i da to uredimo. Zamolio bih prosvjetne radnike da nekada djecu izvedu na spomen obiljezja kako bi se edukovali o onome sto se događalo na našim prostorima u ratu. Žalosno je što je sve manje i manje ljudi prisutno na ovakvim obilježavanjima, moramo nešto uraditi da naši učenici znaju za ovu bitku”, naglasio je Džafić.

Nakon obilježavanja na spomen obilježju, svi su svojim prisustvom uveličali Svečanu sjednicu održanoj u prostorijama Područne škole “Miljanovci”.

About redakcija novina

Scroll To Top