Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obilježavanje 25. godišnjice Bitke na Bijeljevcu

Obilježavanje 25. godišnjice Bitke na Bijeljevcu

Bitka na Bijeljevcu, koja je praktično trajala od 2. maja do 25. maja 1992. godine, jedna je od najznačajnijih bitaka u proteklom odbrambenom-oslobodilakom ratu 1992 – 1995. Nakon što je srpski agresor u aprilu i početkom maja 1992. godine zauzeo mnoge gradove: Foča, Višegrad, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Bijeljina, na kratko vrijeme bio je zauzeo i Kalesiju, cilj mu je bio da se spoji sa svojim snagama u Tuzli i dalje da se izvrši spajanje prema Ozrenu.

milyanovcaniPlanove agresorima poremetili su kalesijski branitelji koji su zastavili neprijatelja na Bijeljevcu u Miljanovcima. Dalje se nije moglo iako su na svaki način pokupšavali da probiju liniju na Bijeljvci. Dovodili su specijalce iz Niša, Užica i Valjeva, ali branitelji sa Bijeljevca nisu uzmicali. Najžešći napad bio je 17. maja 1992. godine. I on je odbijen.

U znak sjećanaj na Bitku na Bijeljevcu, mjesna zajednica Miljanovci je upravo 17. maj izabrala za Dan MZ Miljanovci.

bijeljevac

Obilježavanje 25. godišnjice Bitke na Bijeljevcu  počelo je u petak, 12. maja, učenjem Tevhida za šehide Miljanovaca i BiH,a istog dana, poslije džume, predstavnici MZ Miljanovci i mještani obišli su šehidsko mezarje u Miljanovcima.

Glavni dio obilježavanja je u srijede, 17. maja. Tog dana, u 18,45 sati, predviđen je obilazak spomen-obilježuja na Bijeljevcu i polaganje cvijeća, gdje će prigodno obraćanje imati književnik Mehmed Đedović, a u 19,00 sati je predviđena svečana sjednica MZ Miljanovci.

Poslije svečane sjednice planirano je druženje mještana Miljanovaca.

Ekrem Hasanović, novoizabrani predsjednik MZ Miljanovci, poziva sve Miljanovčane, a i mještane okolnih mjesnih zajednica, da se odazovu na ovaj događaj i da daju svoj doprinos obilježavanju 25. godišnjica Bitke na Bijeljevcu.

miljanovci

About redakcija novina

Scroll To Top