Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obilježen “8. maj – Dan otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”

Obilježen “8. maj – Dan otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”

Pod sloganom „Da se zločin ne zaboravi i da se zlo nikada više nikome ne ponovi“ u organizaciji MZ Memići, ODB “23.maj” Kalesija i koordinaciji sa Organizacijom porodica šehida Kalesija, Džemata  Memići Centar i općinom Kalesija obilježena je 22. godišnjica i XIII tradicionalno obilježavanje ”8. maja – Dana otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”.

Obilježavanje je počelo 7. maja učenjem fatihe šehidima MZ Memići na centralnom spomen-obilježju  i malonogometnim turnirom u Memićima i vjerskim programom 8. maja 2014.godine u Hemlijašima  gdje je proučen tevhid u džamiji.

Program je nastavljen u Memićima ispred centralnog spomenika šehidima i civilnim žrtvama agresije na BiH, učenjem dove “ašare” mjesnog imama ef. Muhameda Jahića, izvođenjem recitacija: Šejle Mehmedović, Aldina Halilovića i Fatime Musić i polaganjem cvijeća predstavnika općine Kalesija i boračkih-šehidskih organizacija. U ime porodica šehida Kalesija obratio se Suljo Javrić, zatim predsjednik ODB “23.maj” Kalesija Mirzet Alić pozivajući na veće prisustvo mlađih naraštaja i članova porodica u obilježavanju ovoga datuma. U ime porodica šehida govorio je i Zulić Osman, član Mjesne zajednice.

U ime općinskog načelnika Rasima Omerovića, prisutnima se obratio Zijad Kulanić pomoćnik  načelnika koji je podijelio suosjećanja sa porodicama te izrazio zahvalnost organizatorima ove manifestacije, prisustvu mladih naraštaja i učenika OŠ Memići.

Čuo se i podatak da je tokom agresije na BiH na prostoru sjeveroistočnog dijela općine Kalesija u naseljima: Caparde, Hajvazi, Kusonje, Papraća, Matkovac, Borogovo, Sajtovići, Šeher, Like, Drvenice,  Jelovo Brdo, Mahala, Bulatovci, Memići, Hemlijaši i Zukići ubijeno je oko 140 osoba. Kao i uvijek, voditelji programa Hasmina Zulić i Edina Gačanović, članovi porodica šehida, pročitale su imena 25 poginulih boraca i 17 civilnih žrtava rata iz MZ Memići.

Spisak šehida – poginulih boraca iz MZ Memići:

– Halilović Ševkija Memići

– Krajnović Muhamed Memići

– Krajnović Nedžib Memići

– Vildić Mujo Hemlijaši

– Vildić Smail Hemlijaši

– Vildić Pašan Hemlijaši

– Vildić Mustafa Hemlijaši

– Hadžić Nusret Memići

– Begić Sadik Memići

– Vildić Ismet Hemlijaši

– Begić Samir Memići

– Malović Salkan Memići

– Halilović Mujo Memići

– Joldić Halil Memići

– Omerović Nedžad Memići

– Ahmetović Huso Zukići

– Halilović Ruždija Zukići

– Zulić Hasan Zukići

– Ibrić Fazlija Zukići

– Mujanović Huso Zukići

– Vildić Halil Hemlijaši

– Hamzić Huso Memići

– Hodžić Omer Memići

– Halilović Sabit Memići

– Vildić Husejn Hemlijaši

Spisak civilnih žrtava rata:

– Ahmetović Hanifa Memići

– Arifović Hasiba Memići

– Bećić Hava Memići

– Hamzić Mujo Memići

– Hodžić Ibrahim Memići

– Ibranović Abdulah Memići

– Ibrić Hatka Zukići

– Ibrišević Haso Hemlijaši

– Jahić Juso Memići

– Kajić Hasan Memići

– Krajnović Smajl Memići

– Mujanović Naila Zukići

– Ravančić Hata Zukići

– Vildić Ibrahim Hemlijaši

– Vildić Šemsa Hemlijaši

– Vildić Mujo Hemlijaši

– Zulić Nedžib Hemlijaši

Prva mjesta osvojile su ekipe ŠF Miljanovci, a druga mjesta ekipe iz ŠF Memići. Najbolji mladi igrači  iz ŠF Miljanovci bili su: Aljukić Armin, Gazibegović Aldin i Zahirović Nermina, a najbolji iz ŠF Memići bili su: Dedić Adela, Ibrić Muharem, Mehmedović Ahmed i Ahmetović Ahmet. Zahvalnice najuspješnijim ekipama i pojedincima na turniru uručio je Mirzet Alić. Zahvalnice je uručio i trenerima škola fudbala: Vildić Mehdinu (ŠF Memići), Aljukić Kadri (ŠF Miljanovci), Pjanić Miralemu (ŠF Rainci Gornji) i Osmanović Sadiku (ŠF „Respekt“ Kalesija) koji aktivno doprinose afirmaciji sporta kod mladih i što je najvažnije istaći da sedam godina njeguju tradiciju i doprinose u obilježavanju 8.maja – “Dana otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”.

Prisutni su pozivani da se 10. maja pridruže obilježavanju 22. godišnjice pogibije Mehdina – Senada Hodžića, narodnog heroja.

S.Halilović

memici

memici1

memici2

memici3

memici4

 

About redakcija novina

Scroll To Top