Aktuelno
You are here: Home / Bosna i Hercegovina / U Memorijalnom centru Gornja Kalesija: Dženaza za 36 ubijenih Zvorničana

U Memorijalnom centru Gornja Kalesija: Dženaza za 36 ubijenih Zvorničana

Danas, u ponedjeljak, u šehidskom mezarju Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, obavit će se ukop i klanjati kolektivna dženaza za 36 ubijenih osoba sa područja općine Zvornik. Od njih 36, u zemlju će se spustiti 26 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, a samo deset ih je identifikovano. Riječ je o: Nuki Hasanoviću (45), Samiru Mustafiću (20), Berizu Ahmetoviću (24), Šabanu Mustafiću (47), Aliji Hrustanoviću (33), Senadu Ahmetoviću (18), Ferizu Kajiću (29), Himzudinu Aliću (20), Izetu Memiću (19) i Salihu Selimoviću (58).

 Najmlađi Senad Ahmetović

 Najmlađi je 18-togodišnji Senad Ahmetović, a najstariji Salih Selimović (58).

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica Zvornik, nije zadovljan  što će se vršiti ukop osoba bez imena i prezimena, ali se moralo pristati na to jer već skoro 15 godina tijela leže neidentifikovana. Razlog tome je, kako kaže Grahić, što porodice  nikako nisu dale krv ili nisu dale dovoljne uzorke krvi za identifikaciju. Uglanom je riječ o osbama koje su 2001. godine pronađene u masovnim grobnicama na Kazan bašči i na Crnom vrhu.

memorijalni centar u gornjoj kalesiji 2

Ispraćaj povorke sa 36 tijela iz Komemorativnog centra Tuzla obavit će se danas u 10.00 sati. Dženazu, koja če se obaviti u 12,00 sati, predvodit će reis-ul-ulema Husejn ef. Kavazović.

Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ-a, kaže da se žrtve ne smiju zaboraviti.

– Zaborav nije doprinos miru. Doprinos miru je istina i kažnjavanje zločinaca. Zbog toga moramo podsjećati na nevine žrtve”, poručio je Muharemović.

U Gornjoj Kalesiji do sada je ukopano 711 Podrinjaca koje su ubili srpski zločinci. Ukupno, na području općine Zvornik ubijeno je 2.013 Bošnjaka, najvećim dijelom civila. Traga se za još 476 tijela.

 

About redakcija novina

Scroll To Top