Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Bh. dragulj nova je zvijezda Bundeslige

Bh. dragulj nova je zvijezda Bundeslige

Mirza Mustafić (16) danas je kadet u omladinskoj školi Borusije (m), a već sutra, za godinu. dvije, nova zvijezda Bundeslige. I novi Zmaj. Nikad neće presušiti izvor bh. talenata u Dijaspori. Samo oni koji pedantno i uporno prate i pišu o bh. talentima znaju o kakvom se dragulju radi.
Imao je ponude brojnih najboljih evropskih klubova, ali je Borusija bila najbrža i najkonkretnija. Treneri u Borusiji su znali kakvog kapitalca imaju na “nišanu”.
Mirza Musatafić je predodređen da postane vrhunski fudbaler.
Kalesija, Zvornik, Luksemburg, Mrtz, pa Borusija. To je put porodice Mustafić, čiji je otac Sakib nekada bio vrhunski as kaleijskog Jedinstva, zvorničke Drine, te nekoliko klubova u Luksemburgu. Onda je genijalni Miralem Pjanić trasirao put budućim zvijezdama u Metzu. Najprije se on pokazao u  vrhunskom svjetlu, a potom su došli nove dragulji, poput Mustafića i Bijelića…
Metz i danas živi od Pjanićevih para odnosno obeštećenja koje je ovaj klub dobio od Mireta…
Mustafićev put je sličan, ali samo do Metza. Vjerovatno će se spojiti u reprezentaciji. za tri četiri godine. Mustafića i Pjanića veže isti menadžer, Nijemac Beker, koji slovi kao jedan od najboljih menadžera na svijetu, za kojeg se otimaju najveći svjetski igrači.
- Želim igrati za reprezentaciju. Sada je bilo “tehničkih problema” ali sada sam slobodan u izboru reprezentacije. Želim samo igrati u dresu BiH – poručuje super talentirani Mustafić, ofanzivni veznjak, asistent i golgeter, igrač profila koji su najtraženiji na nogometnoj sceni.
Iza Mirze su na desetine osvojenih turnira i priznanja najboljem igraču i strijelcu. Mirza je prošao sve selekcije Luksemburga…Već tri četiri godine je na “radaru” francuske fudbalske d+federacije,a  odnedavno i Njemačke. Njemački skauti i treneri mlađih kategorija uvjerili su se da u mladom timu Borusije (M) imaju novog Ezila. No, Mirza se vidi samo u dresu BiH.
Nedavno je Sakib Malkočević, selektor U -17, najavio poziv ovom rijetko nadarenom mladiću, koji bi već u narednom ciklusu mogao biti predvodnik nove generacije kadeta BiH. Makar u Borusiji trenira sa juniorskim timom. Nije daleko dan kada će njemačka mediji, ali i bosanskohercegovački pisati bajke o Mirzi Mustafiću.  U Bundesligi se nastavlja loza talentiranih, vrhunhskih igrača koji su ostvarili impresivne karijere. Hasan Salihamidžić je postigao najviše, alio su zapažene karijere izgradili, između ostalih, još Sergej Barbarez, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Zvjezdan Misimović, Sejo Salihović… Sead Kolašinac je predvodnik novog vala bh. asova u Bundesligi, ali Sejo je tipični njemački proizvod, dok je Mirza Mustafić nogometni umjetnik. MM zapamtite ove inicijale!

 

About redakcija novina

Scroll To Top