Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Javna osuda: Korida u G.Kalesiji 9.jula, između Bajrama i godišnjice genocida u Srebrenici, je sramotna i uvredljiva

Javna osuda: Korida u G.Kalesiji 9.jula, između Bajrama i godišnjice genocida u Srebrenici, je sramotna i uvredljiva

Korida, odnosno borba bikova, u G. Kalesiji se tradicionalno održava gotovo svake godine, ali na razne datume. Nikada nije zapamćeno da se održi 09. jula, dva dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

korida

Datumom održavanja koride, organizator se, zaista,potrudio da uvrijedi sve Kalesijke i Kalesijce. Neshvatljivo je da organizator, bez imalo razmišljanja, organizuje teferič i narodno veselje drugi dan Marša mira, kada će nekoliko hiljada učesnika (od kojih najveći broj dolazi iz Kalesije) prelaziti preko planine Udrč, odavajući tako počast nevino stradalim Srebreničanima.

Forum mladih SDP BiH Kalesija najoštrije osuđuje organizaciju ove koride i teferiča 09. jula, s obzirom da taj datum dolazi dva dana iza ramazanskog Bajrama, te dva dana prije obilježavanja genocida u Srebrenici (11.07.).

Kalesija, kao prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, ne smije sebi dozvoliti ovu SRAMOTU! Nema sumnje da će organizacijom ove koride, Kalesija ponovo postati crna rupa u Bosni i Hercegovini, a ionako smo i previše zastupljeni u državnim i globalnim medijima, naravno po lošem.

Pozivamo organizatora da što hitnije otkaže zakazani događaj, a općinu Kalesiju, Vladu Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK da, ukoliko već nisu, ne izdaju dozvolu za održavanje ovog skupa 09. jula!

Armin Karić,
predsjednik FOM SDP BiH Kalesija

About redakcija novina

Scroll To Top