Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Danas se odžava manifestacija “Dani povratka Mahala 2015”

Danas se odžava manifestacija “Dani povratka Mahala 2015”

Krajem augusta i početkom septembra 1996. godine Mahala kod Kalesije bila je u fokusu europske i svjetske javnosti, o njoj su govorili američki predsjednik Klinton i drugi državnici, reporteri najvećih svjetskih novinskih agencija dolazili su u Mahalu, predsjednik Alija Izetbegović na centralnom predizbornom skupu SDA u Sarajevu pozdravio je hrabre povratnike u Mahalu … Mještani Mahale, naoružani samo ogromnom željom za povratak na svoja ognjišta, vratili su svojim porušenim kućama 24. augusta 1996. godine i ostali tamo, bez obzira na napade specijalaca MUP-a RS i druge prijetnje. Bio je to prvi ostvareni povratak stanovnika u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, povratak koji su bez obzira na sve teškoće i žrtve u narednom periodu slijedili prognanici iz drugih mjesta širom države.

Sa_Fadilom_Mahala

Tih dana svi u bližem i širem okruženju živjeli su za Mahalu. Uz podršku i pomoć opštinskog rukovodstva, svih struktura i cjelokupnog stanovništva opštine Kalesije, kao i tek formiranog Ureda za povratak pri Vladi Tuzlansko-podrinjskog kantona, Islamske zajednice i cijele Federacije BiH, mještani Mahale održali su se i ostali u svom selu. Američke snage iz sastava IFOR-a bile su prisiljene intervenisati protiv srpskih specijalaca koji su napali povratnike. Bila je izuzetno zanimljivo gledati kako američke snage sa tenkovima blokiraju grupe specijalaca u Mahali, razbijaju ih u manje grupe i prisiljavaju da napuste Mahalu. Na žalost, u svim ovim dešavanjima veći broj povratnika zadobio je povrede od srpske policije, a Muradif Alić je nakon tri dana preminuo od teških povreda.

sa_Reisom_Mahala

Povodom 19. godišnjice povratka u Mahalu i ove godine održaće se prigodne aktivnosti u organizaciji BZK Preporod BiH – Opštinsko društvo Osmaci, Medžlisa Islamske zajednice Kalesija – Džemat Mahala, Omladinske organizacije Mahala, Udruženja “Gornja Spreča” i drugih. Centralni dio manifestacije “Dani povratka Mahala 2015” održaće se u nedjelju, 23. augusta na sportskom poligonu u Mahali. U sportskom dijelu odigrat će se već tradicionalni malonogometni turnir, kao i takmičenja u tradicionalnim narodnim vještinama (bacanje kamena, nadvlačenje konopca i dr). U vjerskom dijelu manifestacije, u džamiji u na Mahali, nakon akšam-namaza upriličit će se mevludska svečanost.

panorama_mahala_1NOVI-ZEMAN

About redakcija novina

Scroll To Top