Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Divanhana 13. septembra gostuje u kalesijskom BKC-u

Divanhana 13. septembra gostuje u kalesijskom BKC-u

Nakon “Kalesijskog ljeta” u kojem su kalesijci imali priliku da prisustvuju raznim kvalitetnim kulturnim sadržajima, JU BKC “Alija Izetbegović” u septembru priređuje još jedan izuzetno kvalitetan kulturno-zabavni sadržaj. Riječ  je o nastupu muzičkog sastava Divanhana u Kalesiji.

Koncert će se održati 13. septembra (subota) sa početkom u 20:00 sati, u sali BKCA-a.

Pretprodaja ulaznica od 08.09. na bibletarnici BKC-a svakim radnim danom od 08:00 do 14:00 sati  .

divanhana

 

O Divanhani

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinku.

Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, početkom 2009. godine.

Debitantski CD, Dert, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat  dužeg Divanhaninog etnomuzikološkog istraživanja.

Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, nastavljaju njegovati tradicionalnu muziku Balkana, te septembra iste godine počinju pripremati novi projekt sa mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić.

Prvim singlom, Evo srcu mome radosti, najavljen je projekt realizovan u saradnju sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta. Singl objavljen decembra 2011. godine.

Divanhanaa

Nedugo nakon toga Divanhana je pozvana da učestvuje na prestižnom jazz festivalu 12 Points u Portu, gdje kao jedini balkanski predstavnik oduševljava portugalsku publiku i prima iznimno pozitivne kritike evropskih nezavisnih jazz medija. Nekako istovremeno izabrani su da učestvuju na najvećem svjetskom muzičkom događaju, WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu 2012. godine.

Tokom 2012. godine pa sve do polovine 2013. Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.

Veliki uspjeh među publikom ostvaruju singlovi Crven fesić i Ko se ono brijegom šeće, a bend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju bilježeći izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj, osvajajući novu publiku i stičući nove prijatelje.

Uslijedio je album Bilješke iz Šestice. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata, u 13 različitih zemalja.

Većina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na točkovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.

Na snimanju u Studiju 6, Radio Beograda, sa Divanhanom sarađuju: italijanski jazz pijanist Livio Minafra; pjevačica tradicionalne muzike Svetlana Spajić i violinist Filip Krumes iz Srbije, te harmonikaš Kenan Glavinić i flamenko gitarist Mirza Redžepagić iz BiH.

Osim  u beogradskom studiju, album je sniman i u Long Play Studiju (Sarajevo), P4 (Berlin), te studiju Athens Pro Audio (Atina).

U produkciji novog albuma, pored Divanhane, učestvuju producenti: Walter Quintus, Zoran Marić, Anestis Psaradakos i Borjan Miloševic, koji postaje stalni član benda kao inžinjer zvuka i koproducent u studiju.

Bilješke iz Šestice, krajem 2013. godine za BiH objavljuje sarajevski RSG radio,  dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.

Interesantno je izdvojiti da je omot albuma izrađen od recikliranih materijala. Time bend pokušava pratiti svjetske standarde ekološke osviještenosti i očuvanja životne sredine.

Članovi Divanhane: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Meho Radoović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

divanhana-okc9

 

 

About redakcija novina

Scroll To Top