Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obilježavanje bitke na Karovinama

Obilježavanje bitke na Karovinama

stojećeg 22.avgusta obilježit će se 25. godišnjica “Bitka na Karovinama”. Prije 20 godina, 22. avgusta 1992. godine četnici su ujutro, oko 6,00 sati, izvršili napad u rejonu Majevice, na potezu Bandijerka – Karovine – Vujani. Prilikom borbi poginulo je 11 pripadnika Armije R BiH, među kojima i Salih Zulić, dobitnik prizanja “Zlatni ljiljan”. Četnici su bili zauzeli liniju branilaca, ali su isti dan, u poslijepodnevnim satima, jedinice 1. bataljona, potpomognute jednom četom Opštinskog odreda, izvršile kontranapad i potisnuli četnike, vrativši se na početne položaje.

karovine

Obilježavanjem bitke na Karovinama odat će se dužna počast šehidima i poginulim borcima.Na  dan obilježavanja održat će se  prigodan program.

Povodom obilježavanja bitke na Karovinama u subotu, 19.8.2017 počinje Memorijalni noćni malonogometni turnir na poligonu u Hrasnu Donjem.

22.8.2017. u utorak u 17:oo sati prema protokolu predviđeno je okupljanje u Hrasnu Donjem i polazak na Karovine, gdje će se održati historijski čas te položiti cvijeće na spomen obilježju. U 19:30 sati planirana je promocija knjige autorice Emine Mujanović iz Hrasna Donjeg.

Organizatori pozivaju sve građane da prisustvuju obilježavanju “Bitke na Karovinama” u čast šehida i poginulih boraca, kako bi doprinijeli očuvanju sjećanja na njih .

About redakcija novina

Scroll To Top