Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / DERS – BAJRAMSKA ČESTITKA MEDŽLISA IZ KALESIJA

DERS – BAJRAMSKA ČESTITKA MEDŽLISA IZ KALESIJA

Poštovani i uvaženi vjernici i vjernice!

Es-selamu alejkum!

bajram

U narednim danima svi muslimani svijeta u zgusnutoj mjeri manifestuju peti islamski šart – zijarete Kabu u Mekki i prinose žrtve – kolju kurbane. Sama simbolika Hadži-kurban bajrama temelji se na žrtvi – kurbanu (žrtvi u svakom segmentu ljudskog bivstvovanja) i bogobojaznosti. Bez čvrste vjere u Allaha, nikakvog žrtvovanja nema. Žrtvu koju je Ibrahim, a.s., trebao prinijeti teško bi mogao učiniti bilo ko od nas bez čvrste vjere.

Dok naše hadžije iz BiH i Kalesije obavljaju hadžske dužnosti, mi u 27 kalesijskih džemata skrušeno pristupamo bajram – namazu, klanju naših kurbana sa velikom bogobojaznošću i ostalim ibadetima koje Kurban- bajram svojom prisutnošću podastire. Svaki bajram, pa i ovaj Hadži-kurban bajram je mubarekdan oprosta i pomirenja. Dužnost je muslimanima izmiriti se, a  najbolje vrijeme za izmirenje je vrijeme bajramsko. Na Bajram je najbolje za učinjenu nepravdu uzvratiti dobrim djelom, kako bi muslimanu dušmanin postao dostom.

Obično se uoči Bajrama i na Bajram dersi i va'zi pri čemu se muslimani i muslimanke upozoravaju na potrebu oprosta, tolerancije i pomirenja. Ovom ders-čestitkom u povodu Hadži- kurban bajrama 2016/1437.h.godine Medžlis Islamske zajednice Kalesija potiče vas na bratsko i komšijsko pomirenje,  upozorava vas na potrebu međumuslimanskog razumjevanja i tolerancije, potiče vas da kao nekad kolektivno zijaretite mezaristane i Fatihom se sjetite naših šehida i ostalih rahmetlija, a potom da zajednički zijaretite sve kuće. Naša vjera islam ima uticaja na zbližavanje i pomirenje ljudi. Muslimanima je zadaća da se na Bajram i lijepo obuku i sastaju sa svojim okruženjem.

Na Bajram se trebate i proveseliti, ali u okvirima dozvoljenog. Napravite i pradidan Bajrama u svome kraju. Tu, gdje se veselite možete se i pomiriti, zbližiti, u vjeri ujediniti.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija želi vam lijepe dane bajramske, mir- selam, mir u vašim kućama, mir u vašoj mahali, mir u vašem džematu i da vam hadži-kurban bajramski ibadeti budu i mebrur i kabul.

HADŽI-KURBAN BAJRAM 1437. HIDŽRETSKE GODINE MUBAREK OLSUN!

MEDŽLIS KALESIJA

About redakcija novina

Scroll To Top