Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Obezbijeđen milion maraka za projekat kanalizacije na području kalesijske općine

Obezbijeđen milion maraka za projekat kanalizacije na području kalesijske općine

Sloveniji, 5. septembra, potpisan je Protokol o implementaciji projekta Vlade Republike Slovenije na području općine Kalesija. Sastanku, na kojem je potpisan ovaj protokol,  su prisustvovali Igor Plestenjak, direktor Instituta za vode R Slovenija, Zoran Stojič, direktor GEATEH doo Ljubljana, Danije Šumej, direktor MAPI PIPE doo, Rasim Omerović, načelnik općine Kalesija, Izet Hadžić, savjetnik općinskog načelnika, Ismet Mešić, stručni savjetnik za infrastrukturu, i Sadik Fatić, direktor E-Plast Kalesija.

fatic 1

Dogovoreno je da Vlada Republike  Slovenije obezbijedi 500 hiljada eura za rješavanja kanalizacione infrastrukture na području općine Kalesija.

Općina Kalesija se obavezala da će obezbijediti svu neophodnu projektnu dokumentaciju, dozvole za nesmetanu realizaciju projekta i građenje i da odredi tim za realizaciju dogovorenih projekata.

Partneri na realizaciji projekta iz Slovenije i iz BiH su: GEATEH doo Ljubljana, MAPI PIPE doo Mengeš i E-Plast Kalesija.

Veliku ulogu u obezbjeđivanju ove izuzetno velike donacije za našu općinu imao je Sadik Fatić, direktor firme „E-Plast“, koji je još jednom pokazao svoje izuzetne menadžerske sposobnosti.

– Ovo je velika stvar za Kalesiju. Slovenci će iduće sedmice doći u Kalesiju kako bi se dogovorili detalji oko realizacije projekta. Sredstva su već obezbijeđena za gradnju prečistača otpadnih voda. Na taj način ćemo zaštiti rijeku Spreču od zagađenja na našem prostoru, kazao nam je Sadik Fatić.

I načelnik Rasim Omerović ovaj projekat iz oblasti zaštite voda, revitalizacije kanalizacije i vodoopskrbe smatra vrlo značajnim.

Rasim Omerović - načelnik općine Kalesija

– Nakon velikih poplava i klizišta koja su nas zadesila, svaka donacija nam je dobro došla. Slovencima smo veoma zahvalni na pomoći u rješavanju jednog od velikih problema na području naše općine, kazao je načelnik Omerović.

About redakcija novina

Scroll To Top