Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Povodom događaja u Jelovom Brdu i Gojčinu oglasila se kalesijska boračka udruženja: Najoštrije sankcionisati teroristički akt Jovana Jezdića

Povodom događaja u Jelovom Brdu i Gojčinu oglasila se kalesijska boračka udruženja: Najoštrije sankcionisati teroristički akt Jovana Jezdića

Predstavnici boračkih i stradalničkih udruženja općine Kalesija proisteklih iz odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995, saopćenjem za javnost izrazili su najoštriji protest npovodom terorističkog akta paljevine objekata na području kalesijskih naselja Jelovo Brdo i Gojčin, počinjenih od strane Jovana Jezdića i njegovih saučesnika iz fašističkog četničkog pokreta iz Osmaka.autobus

 Izostanak reakcije

– Iznanađuje nas izostanak bilo kakvog saopštenja ili druge zvanične reakcije istražnih i pravosudnih organa na ovaj teroristički čin, koji nas podsjeća na dešavanja iz 1992. godine i zločine koje su na području istih ovih naselja počinili pripadnici tzv. srpske vojske regije Birač (kasnije tzv. vojska RS), kaže se na pšočetku saopćenja.

Od nadležnih istražnih i pravosudnih organa predstavnici boračkih organizacija traže da što prije izađu sa kvalifikacijom ovog nedjela i da najoštrije sancionišu kako počinioca tako i sve one koji su učestvovali u ovom terorističkom činu. Tim više što se prije godinu dana desio sličan slučaj paljevine bošnjačke kuće u susjednom Borogovu.

Progon i etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva

– Nažalost, vrijeme u kome živimo pokazuje da sljedbenici inspiratora i nalogodavaca agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu danas sve više dižu glavu i pokazuju kako genocidni velikosrpski projekat i danas živi na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Podsjećamo da je na području ovih i susjednih naselja opštine Kalesija (sada opština Osmaci u entitetu RS) u maju i junu 1992. godine izvršen progon i etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva, više stotina njih je ubijeno ili završilo u logoru Sušica, a jedan od počinilaca osuđen za zločin genocida. I pored svega toga, do dan danas je izostao bilo kakav pojedinačni ili kolektivni gest suosjećanja ili izvinjenja od strane dojučerašnjih komšija prema žrtvama ovih stradanja, navodi se u saopćenju.

Napominju i da ovaj najnoviji čin paljevine imovine i skrnavljenja spomen-obilježja prvoj civilnoj žrtvi agresije na to područje, pokazuje da oni koji otvoreno na svojim FB profilima veličaju fašistički četnički pokret ne prezaju da svoju mržnju ispoljavaju i na području Federacije BiH, i da kao sljedbenici onih koji su u toku protekle agresije napadali Kalesiju sada prelaze na direktne napade na našu imovinu i naše simbole.

joco

– Zbog svega toga pozivamo naše članstvo i sve patriote da očuvamo naše jedinstvo i budemo budni i spremni, ali i da očuvamo dostojanstvo svojstveno našem bošnjačkom narodu. Veoma dobro znamo šta se sve u poslednje vrijeme pokušavalo u entitetu RS proglašavati terorističkim aktima, zbog toga najenergičnije tražimo da nadležni organi i institucije iz oblasti bezbjednosti i pravosuđa efikasnije vrše poslove iz svoje nadležnosti, pogotovo kad je evidentno da se radi o terorističkim djelima,  stoji u saopštenju Koordinacije boračkih i stradalničkih udruženja općine Kalesija.

About redakcija novina

Scroll To Top