Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Članice Asocijacije danas pripremaju ašuru i dijele ispred Čaršijske džamije

Članice Asocijacije danas pripremaju ašuru i dijele ispred Čaršijske džamije

Članice Asocijacije žena MIZ Kalesija će danas 11.10.2016. godine od 10 sati u prostoriji MIZ Kalesija pripremati tradicionalnu ašuru.

Deseti dan mjeseca muharrema, koji je prvi mjesec hidžretske godine, obilježava se kao Dan ašure. Tog dana ili nekoliko dana prije, muslimani koji obilježavaju Dan ašure prave posebno jelo nazvano “ašura” koje je nalik kompotu, a ime je nastalo od arapske riječi ‘ašere’ što u prijevodu znači deset.

Pravljenje ašure datira još od vremena poslanika Nuha koji je životinje i ljude prvi put nakon općeg potopa nahranio jelom koje je izgledalo kao jedna vrsta kompota u kojem su sastavljene tada preostale vrste žitarica, voća i povrća. Budući da sastojci ašure nisu spomenuti u Kur'anu, prema usmenoj predaji, jelo mora imati najmanje tri sastojka, dodajući druge prema želji i mogućnostima, a potrebno je voditi računa da broj namirnica bude neparan.

Članice Asocijacije pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u ovoj pripremi, a ašura će se nakon pripreme dijeliti ispred Čaršijske džamije.

dzamija kalesija

About redakcija novina

Scroll To Top