Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO/Gradska biblioteka: Druženje književnika sa učenicima, promocija Rječnika i nagrada najaktivnijim čitaocima

FOTO/Gradska biblioteka: Druženje književnika sa učenicima, promocija Rječnika i nagrada najaktivnijim čitaocima

Jučer, u četvrtak, u 14,00 sati, u Gradskoj biblioteci Kalesija, u okviru Kulturne manifestacije „IKRE 1996 – 2016“, promovirana je knjige “Rječnik zapretenih riječi i izraza u bosanskom jeziku” autora Muhidina Šarića.

promo8

Osim autora, o knjizi su govorili još i književnik Meša Đedović i Fahrudin Sinanović, direktor Gradske biblioteke. Sinanović je naglasio veliki značaj pojavljivanja ovakve knjige u vrijeme kada se nastoji negirati postojanje bosanskog jezika. Dodao je i da je Šarićev Rječnik zanimljiv za čitanje jer je napisan u stihovima. Više od hiljadu riječi ovaj bosanskohercegovački pjesnik opisao je u stihovima, za svaku riječ napisao je po jedan katren, strofu od četiri stiha.

prom

– Njegov Rječnik prava je sehara bosanskoga jezika, kazao je Sinanović.

Mehmed Đedović je govorio o samom autoru, istakavši da je Muhidin Šarić jedan od najistaknitijih bh. pjesnika. Šarić se pojavio u književnosti još 70-ti godina prošlog vijeka.  Objavio je 17 knjiga poezje, drama i publicistke. Prevođen je i na strane jezike.

prom1

Autor je napomenu da je Rječnik nastajao dugi niz godina.

– U vrijeme dok sam bio u izbjeglištvu, počeo sam da sa bavim našim riječima koje su zapretene, prekrivene pepelom zaborava. Počeo sam da ih sakupljam, zapisujem i opisujem u stihovima. To se pretvorilo u veliku strast što je na kraju rezultiralo ovom knjigom, rekao je, između ostaloga, Muhidin Šarić, čiji je Rječnik napisan u pjesničkoj formi i na tragu je prvog bosansko-turskog rječnika Muhameda Hevaija Uskufije iz davne 1631. godine.

prom4
Istog dana, u okviru manifestacije „Vezeni most“, Muhidin Šarić i Mehmed Đedović su posjetili OŠ „Memići“ i OŠ „Kalesija“ gde su se družili sa učenicima.

admir

Gradska biblioteka je nagradila i najaktivnije čitaoce u 2016. godini. U kategoriji odraslih najviše knjiga pročitala je Nermina Turić iz Kalesije. U kategoriji studenata najaktiviji čitalac je bio Huso Makalić iz Kalesija, u kategoriji srednjoškolaca Samra Đedović iz Brda, a u kategoriji osnovaca Melina Kamerić iz Miljanovaca. Priznanja i nagrade uručili su im književnik Muhidin Šarić i Fahrudin Sinanović, direktor Gradske biblioteke.

prom2

Kulturnu manifestaciju „IKRE 1996 – 2016“ podržali su Općina Kalesija, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade TK.

prom6

prom7

prom5

prom3

dip1

dip2 dip3

Posjeta književnika OŠ Kalesija:

osk osk1

Posjeta književnika OŠ Memiči:

 

About redakcija novina

Scroll To Top