Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Svečano otvorena Kulturna manifestacija Ikre

Svečano otvorena Kulturna manifestacija Ikre

sjenePromocijom romana „Sjene crvenih joha“ autora Azira Šabića, započela je IX po redu Kulturna manifestacija Ikre u organizaciji Gradske biblioteke Kalesija. Ovo je prva u nizu aktivnosti koje će se održati u sklopu ove manifestacije, koja već duži niz godina gradi svojevrsno ime i tradiciju.

Šabić je od ranije poznat javnosti po ratnim dnevnicima „Drina ih odnijela“ i „U njedrima Udrča“. Sada se predstavio sa prvim romanom koji je prema njegovim riječima podijeljen u tri priče, iz tri različita vremenska perioda. Priča o dva brata Ademu i Milanu, koji se nikada neće sresti i priča o djevojci Almedini H.koja preživljava strahote logora, a u koju se Milan zaljubljuje.

„Od davnina u Podrinju priče i pripovjetke su pričane pod pušnicom, kraj kazana dok se pekao pekmez, na sijelima uz komioce i sličnim sohbetima. Sva ta sijela i sohbete ja nosim u sebi od vremena kad sam bio dječak. Miris pečenih šljiva pod pušnicom dok pečemo ukradene pecare čini mi se da ću uvijek nositi sa sobom. Otuda i moja inspiracija i zaljubljenost u priču i pripovjedanje.“

Jedan od promotora profesor Osman Halilović je govorio o specifičnosti jezika i govora u Šabićevim djelima koji piše narodski, te se jasno prepoznaje podrinjski prizvuk u njegovim djelima.

Tako u jednom odlomku romana stoji: „Radosno je Zlata trljala ruke. Rijetko kad se posreći da u jednom danu žeteoci oberu žito i požanju kukuruzinu u čitavoj Zagunici. Trlja ruke i u sebi zahvaljuje Bogu što momci iz Prelića naiđoše, pa su svu kukuruzinu, još za dana prenijeli na kukuružljake da dočeka zimu. Kad hoće hoće: kad je džaba i sirće je slatko.“

U svom romanu Šabić se, kroz priču djevojke Almedine H. dotiče logora u Liplju o kojem se mnogo šuti i malo zna u široj javnosti. Tako da se na ovaj način donekle aktualizira pitanje svih zločina i logora koje je neko proglasio manje vrijednim pažnje pa se malo ili nikako ne priča o njima.

Kao što profesor Osman Halilović kaže u svom izlaganju „Autor postavlja pitanja, kao što rade i neki drugi pisci. Postavlja dosta pitanja a ni na jedno ne daje odgovor.“ – i dodaje da od čitaoca zavisi kakve će odgovore donijeti i kakvu pouku izvući iz ovog romana.

About Dopisnik Kalesijskih

Scroll To Top