Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / UDNRP “Zlatni ljiljan” upriličilo obilazak spomen obilježja poginulim borcima

UDNRP “Zlatni ljiljan” upriličilo obilazak spomen obilježja poginulim borcima

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Kalesija upriličen je obilazak spomen obilježja na području naše općine, u čast najrabrijih sinova naše domovine.

Prema riječima predsjednika UDNRP “Zlatni ljiljan” Kalesija Envera Kurtića, svake godine se organiziraju obilasci spomen obilježja kako bi se položilo cvijeće i proučila fatiha borcima Armije RBiH, ali se i pokazalo da nisu zaboravljeni.

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa pomoćnicima i predsjedavajućim Općinskog vijeća dr.Enesom Idrizovićem položio je cvijeće na centralno spomen obilježje istakavši da se ovakvi događaji moraju više posjećivati kako bi mlađe generacije znale ko su ljudi koji su im omogućili slobodu koju danas imaju.

On je dodao da naredne godine treba biti dosta veći broj građana, ali se zahvalio i profesoru historije u MSŠ Kalesija Edinu Lokmiću koji je došao sa učenicima II-1 medicinski tehničar kako bi se upoznali sa historijom, odnosno događajima koji su se desili u periodu 1992-1995.godina.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju, upriličen je obilazak i spomen obilježja Senad Požegić, Alija Mešanović, Razija Merić, Hariz Vokić, zatim ubijenim policajcima Seadu Bukvareviću i Zijadu Živčiću. Cvijeće je položeno i na spomen obilježje ubijenim Dževadu Jahiću, Salihu Jukanoviću, Seadu Avdiću, Dževadu Turiću i Dževadu Čaniću.


Delegacija, članovi porodica i učenici obišli su i spomen obilježje u Hrvačićima gdje položeno cvijeće na spomen ploču Dževada Džafića, a zatim i na Visu na ploču gdje su ispisana imena Ismeta Gutića i Zijada Sakića.

About redakcija novina

Scroll To Top