Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / 55 godina postojanja kalesijskog Medžlisa: Pomozite štampanje Monografije

55 godina postojanja kalesijskog Medžlisa: Pomozite štampanje Monografije

Ove godine navršava se 55 godina postojanja Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. U pripremi je monografiju o Medžlisu, o svim džematima, džamijama, kalesijskim alimima i mnogim drugim stvarima kada je riječ o vjerskom životu na području naše opčćine.  Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Kalesija uputio je pismo svima onima koji mogu pomoći objavljivanje ove izuzetno vrijedne monografije. 

P o š t o v a n i !

Esselamu a'lejkum!

Ove godine navršava se punih 55 godina od osnivanja  Medžlisa Islamske zajednice Kalesija ( 1960-2015).

Ova značajna godišnjica  našeg Medžlisa  biće obilježena na prigodan način. Pored ostalog, planirano je i izdavanje MONOGRAFIJE  koja opisuje 55  godina postojanja ovog Medžlisa. Monografija – ako Bog da-  izlazi iz štampe pred naredni ramazan 1437. hidžretske godine.

monografija-miz-1

Ova knjiga govori o prvim ljudima koji su osnovali Medžlis  i čuvali ga u proteklom periodu, o njihovim uspjesima i poteškoćama. Dobar dio knjige obrađuje vrijeme i događaje kada  su na ovom prostoru bila  džamije građene u bondruk konstrukciji i sa drvenim munarama.

Da bi se ova knjiga mogla izdati, pogotovo kvalitetno uraditi, sa mnoštvom starih fotografija znamenitih ličnosti, potrebna su značajna sredstva  koja  Medžlis Islamske zajednice Kalesija zasad nema. Uzdamo se u džematlije iz naših 27  džemata koji gravitiraju  ovom Medžlisu, a vole znati  više o svojoj islamskoj duhovnosti.

Računajući na vašu ljubav i privrženost  ovom  Medžlisu  u općini Kalesija, Kalesija – Osmaci i Šekovići , obraćamo se molbom da pomognete pojavljuvanje  ove knjige, čije pisanje je u završnoj fazi. Svoju eventualnu odluku da želite pomoći, možete, na neki način, saopštiti nekom od članova džematskog odbora ili nekom od vaše familije koja živi u džematu ili muslimanima i muslimankama koji rade u inostranstvu  a vole Kalesiju i Islamsku zajednicu u Kalesiji, kako bismo mogli procijeniti i utvrditi tačnu dinamiku štampanja i objave monografije  našeg  Medžlisa Kalesija.

Svaki iznos primamo sa zahvalnošću uz odgovarajuću priznanicu, kao i do sada, a donatorima većih iznosa biće uručen veći broj primjeraka ove monografije Medžlisa Kalesija.  Kao donatori, njihova imena će se naći  u samoj Monografiji, na spisku onih koji su pomogli u čuvanju svog muslimansko-bošnjačkog naslijeđa.

Učinićete, uistinu, dobro djelo, ako svoje rođake i prijatelje upoznate sa ovom akcijom i preporučite da nam u tome pomognu. Ovo je prva knjiga koja će opisati naš Medžlis  i smatramo za potrebno  da se ona čim prije  pojavi u našoj muslimanskoj javnosti.

Očekujući da se odazovete na naš APEL,  iskreno vas selamimo i želimo svako dobro vama i vašim porodicama.
Es-selamu  alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ Kalesija

About redakcija novina

Scroll To Top