Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / FOTO: Održana Svečana akademija u povodu Dana državnosti, načelnik poručio da je ponosan što imamo državu

FOTO: Održana Svečana akademija u povodu Dana državnosti, načelnik poručio da je ponosan što imamo državu

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju danas je otpočelo obilježevanje 25.novembra Dana državnosti BiH.

dan_drzavnosti1

Na ovaj dan 1943.godine u Mrkonjić Gradu udareni su temelji hiljadu godišnje historije BiH. Pored načelnika Općine i predsjedavajućeg OV Kalesija koji su prvi položili cvijeće, to je učinio i federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe Edin Ramić.

dan_drzavnosti2

Nakon njega uslijedila su polaganja političkih partija, udruženja te građana Kalesije koji su na ovaj način odali počast onima koji živote dadoše za slobodu Bosne i Hercegovine kako sada uživamo.

Nakon polaganja cvijeća, u Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” upriličena je Svečana akademija u povodu Dana državnosti, a prisutnima se obratio i predsjedavajući OV Kalesija Fadil Alić.

“Svjesni smo činjenice da je 25.novembar simbol potvrde opstojnosti i kontinuiteta državnosti BiH i mi ga tako doživljavamo. Svjedoci smo i činjenice da smo mi kao država BiH i mi kao Bošnjaci sve naše datume krvavo platili i da smo plaćali najveću cijenu. Prije nego smo ušli u BKC prisjetilo smo se onih ljudi koji su platili najveću cijenu za ovu slobodu. Oni su dali ono nešto najvjerdnije, a to je život. Ono što su oni plaćali visokom cijenom mi nećemo nikada zaboraviti. Mi trebamo da se potrudimo i da očuvamo ovu našu domovinu”, rekao je Alić.

dan_drzavnosti28

Nakon Alića, prisutnima se obratio i načelnik Sead Džafić koji je istakao da je ponosan što imamo domovinu.

“Ponosan sam kao čovjek što imamo državu, a zamolio bi moje kalesijce da nas bude u narednim godinama puno više ovdje. Sjetimo se da ima i onih koji nemaju svoju domovinu, pamtimo ovaj datum, na nama je Bošnjacima da proširimo ovo obilježavanje i da dostojanstveno proslavljamo svaki praznik naše države”, rekao je Džafić.

dan_drzavnosti29

Nakon načelnika, prigodnim referatom o Danu državnosti obratio se i profesor Sead Selimović koji je govorio o granicama Bosne i Hercegovine, ali i zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943.godine.

Selimović je govorio o velikanima BiH, o njenim osvajanjima, ali i njenim ratovima, te o ljudima koji su prisustvovali zasjedanju ZAVNOBiH-a kada su potvrđene granice BiH koja je kasnije i međunarodno priznata u tim granicama.

Također profesor je govorio o imenu države BiH koja svoje ime za razliku od susjeda nije nikada mjenjala bez obzira na one koji su njom rukovodili i upravljali.

dan_drzavnosti30

Nakon referata Selimovića, predsjedavajući OV Kalesija Fadil Alić otvorio je i izložbu posvećenu izgradnji pruge Brčko-Banovići.

dan_drzavnosti39

O izložbi je govorio i direktor Arhiva TK mr. sc Omer Zulić koji je kazao da je jako bitno upoznati historijsku gradnju pruge koja je izgrađena od Banovića do Brčkog u rekordnom roku i koja je pokazala slogu i jedinstvo naroda i narodnosti ove države.

dan_drzavnosti36

O historijskoj gradnji pruge govorio je i Muhamed Paloš koji je sa šesnaest godina bio među omladincima iz svih republika Jugoslavije sa kojima je zajedno gradio kolosjeke od Banovića do Brčkog.

dan_drzavnosti37

Izložba će biti otvorena u narednih deset dana, a građani će moći da vide fotografije i pisane dokumente iz ovog perioda s obzirom da je prošlo 70.godina od njene izgradnje.

Nakon izložbe, predstavnici Socijaldemokratske partije na čelu sa Dževadom Hadžićem te predstavnici Udruženja antifašista Kalesije obisli su partizanski spomenik u Gornjoj Kalesiji gdje su odali počast partizanima stradalim u ratu 1942-1945.godina.

dan_drzavnosti40

Da bi Svečana akademija u potpunosti bila svečanog karaktera, pobrinuli su se prvaci BiH u folkloru, odnosno članovi KUD-a “14.maj” koji su svojim igrama uveselili prisutne. Njima se na kraju zahvalio i predsjedavajući vijeća Fadil Alić istakavši da su oni primjer za sve ostale i da su oni ti koji njeguju tradiciju BiH i svih njenih naroda.

dan_drzavnosti21

About redakcija novina

Scroll To Top