Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / Odmjeravanje snaga „zaraćenih“ strana kalesijske SDA na sjednici Općinskog vijeća Kalesija

Odmjeravanje snaga „zaraćenih“ strana kalesijske SDA na sjednici Općinskog vijeća Kalesija

Na 21. sjednici Općinskog vijeća Kalesija, vijećnici su, bez mnogo diskusija i polemika, usvojili nekoliko odluka, kao što su Odluka o promjeni statusa nepokretnosti u općoj upotrebi, Odluka o razrješenju i izboru članova radnih tijela Općinskog vijeća Kalesija, Odluka o davanju saglasnosti na Cjenovnik jediničnih cijena radova koji se izvode po Programu za obavljanje komunalnih djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje na području grada Kalesije u 2015. godini…vijece

 

Nedostajala još jedna ruka

 

Usvojili su i Program za obavljanje komunalnih djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje na području grada Kalesije u 2015. godini. Kada se očekivalo da će sjednica proći u mirnom tonu, uslijedila je duža rasprava kada je na dnevni red došla Informacija o provedenim Općim izborima 2014. godine. Rad Lokalne izborne komisije, na čijem čelu je Hajrudin Husjenović (SDA), sekretar Općinskog vijeća, kritikovali su SDP-ovi vijećnici Amir Barčić i Haso Ćorsuljić, te Mujo Mujkić, vijećnik SDA.

vijece1

Hajrudin Husejnović, predsjednik LIK Kalesija, je kazao da niti jedna stranka nije uložila prigovor na izborni proces i naglasio da je kalesijska Lokalna izborna komisija za svoj rad dobila pohvale od Centralne izborne komisije. I Nedžad Džafić (SDA), predsjedavajući Općinskog vijeća, je kazao da je Lokalna izborna komisija dobila odličnu ocjenu za svoj rad od Centralne izborne komisije.
Uprkos tome, ova informacija nije dobila potrebnu većinu, dobila je samo 13 glasova, a trebalo je najmanje 14 ruku. Protiv ove informacije glasala su i tri vijećnika iz SDA, što je još jednan pokazatelj podjele unutar kalesijske SDA.

 

Sukob Džafića i Omerovića

 

S obzirom da će aktuelni načelnik Rasim Omerović (SDA) biti poslanik u Federalnom parlamentu, u Kalesiji će se uskoro održati vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se birati vršilac dužnosti općinskog načelnika, a ubrzo nakon toga će se održati i prijevremeni izbori za načelnika općine. Poznavaoci kalesijskih političkih prilika smatraju da je obaranje Informacije o provedenim Općim izborima 2014. godine zapravo odmjeravanje snaga unutar kalesijske SDA; na jednoj strani su pristalice predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija Nedžada Džafića, koji je i predsjednik SDA Kalesija, a na drugoj strani su pristalice aktuelnog općinskog načelnika Rasima Omerovića.

About redakcija novina

Scroll To Top