Aktuelno
You are here: Home / Kalesija / “Prepoznaj prijavi, zaštiti, pomozi”, predstavljeni rezultati istraživanja nasilja na području Kalesije

“Prepoznaj prijavi, zaštiti, pomozi”, predstavljeni rezultati istraživanja nasilja na području Kalesije

U sali Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” u Kalesiji danas je u organizaciji Centra za socijalni rad te nevladine organizacije “World Vision” održana konferencija o temi “Stručna podrška i pomoć žrtvama nasilja u porodici, prevencija i intervencije”, gdje su predstavljeni rezultati projekta koji je rađen na području naše općine.

centar_6

“Radi se o konferenciji koja je okončanje onoga što smo radili u protekla tri mjeseca. Cilj kampanje je podizanje svijesti kod građana da prijave nasilje u porodici ili bilo koji drugi oblik nasilja. Kada je u pitanju prevencija ove pojave mi svakodnevno radimo i uvidjeli smo da na godišnjem nivou imamo oko 60 prijava nasilja. Ono što zabrinjava je da istraživanja pokazuju da na svako prijavljeno nasilje imamo pet neprijavljenih slučajeva”, kazuje Edina Mulalić vršilac dužnosti direktora JU Centar za socijalni rad Kalesija.

centar_4

Mulalić ističe da je jako bitno da kada se prijavi nasilje cijeli lanac institucija se uključi u zaštitu žrtve, od Centra za socijalni rad, policije ali i suda te lokalne zajednice.

Kao organizacija koja je posvećena dobrobiti djece World Vision je podržao inicijativu za osnivanje “Kolaicije za zaštitu djece”. Ova Koalicija funkcioniše već tri godine i rade za dobrobit djece.

“Mi želimo da jačamo mehanizme koji imaju za cilj da spriječe nasilje nad djecom. Mi smo ponosni da je Koalicija prepoznata od Lokalne zajendice i danas smo upriličili prezentaciju jednog istraživanja koje je rađeno na 550 djece i rezultatis u zabrinjavajući jer pokazuju da nasilja u školama ima i što veliki broj nasilja bude sakriven”, istakla je Nela Hukić -koordinatorica za zaštitu djece.

centar_5

Na konferenciju su prezentirani rezultati istraživanja, a u ime općisnkog načelnika prisutnima se obratio Hazim Hlailović koji je kazao da će Općina Kalesija davati podršku ovakvim projektima i da će uvijek biti tu za svaki vid pomoći. Ova konferencija je privukla veliko interesovanje kako građana Kalesije, tako i učenika osnovnih i MSŠ Kalesija, a prisutni su bili i direktori javnih ustanova te predstavnici mnogobrojnih udruženja ali i predstavnica Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

S obzirom na sve prikazano, možemo reći da je Centar za socijalni rad Kalesija pokazao da može biti nosilac ovakvih i sličnih aktivnosti te da prednjači u svim segmentima zaštite ljudskih prava.

About redakcija novina

Scroll To Top